Zehner-nock

A Zehner-nock a karintiai Dobratsch-hegység egyik hegycsúcsa. A hegység legmagasabb pontjától két kilométerre található, keleti-délkeleti irányban. 1956 méter magas. Nevét minden bizonnyal onnét kapta, hogy Bad Bleibergből nézve 10 órakor volt a nap fölötte.

Motiváció

Az aznapi túra fő célpntja a Dobratsch-hegység legmagasabb pontja volt (aminek neve szintén Dobratsch). Visszafelé minimális kitérővel útba ejtettük ezt a csúcsot is, akárcsak az Elfernockot és a Zwölfernockot.

A túra

Az első öröm akkor ért, amikor a hegyre vezető út alján lévő fizetőkapunál nem kellett fizetni. Utánaolvastam később: szezonon kívül ingyenes ez az út. A legfelső autóparkoló 1715 méter magasan van. Innét kezdük a túrát. Odafelé a legérdekesebb túrautat választottam: Ezt az utat Jägersteignak hívják, és hegytömb meredek déli oldalában kanyarog. A kilátás fantasztikus innét, sziklafalakkal, szakadékokkal. Zergék is vannak. A hegytetőre érve két régi templomot is láthatunk: az egyik a német lakosság számára épült, a másik a helyi szlovén lakosságnak. A csúcskeresztnél ülve kuncsorgó alpesi csókákat etethetünk kézből.

De akármilyen is jó üldögélni a csúcson, a túrázás nem üldégélés. Visszafordulni az autóhoz korai lett volna még, úgyhogy becéloztuk a Grünnockkot. Ide a olyan ösvény vezet, aminek a nyomát inkább csak sejteni lehet, és csak nyomokban jelzi turistajelzés. De eltévedni nem könnyű, mert a Dobratsch csúcsától a Grünnockra egy éles gerincen kell haladni. A Grünnocknak úgy tűnik, mintha két csúcsa lenne. A térkép szerint a távolabbi, de alacsonyabb csúcs viseli ezt a nevet. A Grünnockon nem időztünk, hanem fordultunk is vissza.

Félórás pihenő a Dobratsch-Gipfelhaus teraszán, majd mentünk tovább az Elfernockra. Az Elfernock nem tűnt érdekfeszítőnek a korábbi élmények után.

Az Elfernocktól a Zwölfernock mindössze 500 méter táv, enyhe kapaszkodással. Út, ösvény ilyen irányban nem igazán vezet. Eleinte zsombékos, később sziklás-füves hegyoldalban kapaszkodtunk fel a kicsit furcsa hármas kereszthet, amit a Zwölfernock csúcsán emeltek.

A Zwölfernockról a Zehnernockra egy kevéssé járt ösvény vezet. Útközben lehetőség nyílik egy utlsót gyönyörködni a Dobratschra oly jellemző leszakadó sziklafalakban. A hegycsúcs tetején egy már használaton kívül lévő sífelvonó épület van. A csúcsról az autóparkolót egy mindössze 2 kilométeres ereszkedéssel értük el. 

A túra teljes szintemelkedése: 775 m

A túra teljes hossza: 11,3 km

A túra időtartama: 5 óra 30 perc