Kojsói-havas

A Kojsói-havas a Szepes-Gömöri-érchegység keleti részén emelkedik. Ez a keleti hegycsoport saját nevet is visel: Szomolnok-Kassai-hegység. A Kojsói-havas ez utóbbi hegycsoportnak a második legmagasabb hegye - 1232 méter magas. Viszonylag kis magassága ellenére magashegyi hangulatot nyújt: nem erdő borítja, hanem alacsony áfonyacserje.

Motiváció

Elsősorban a szomszédos Aranyidai-hegy volt a célom - lévén az volt Abaúj-vármegye legmagasabb csúcsa hajdanán - ám egyértelmű volt, hogy a szomszédos, kicsit magasabb és szebb Kojsói-havasra is fel kell mennem.

A túra

Aranyida mellett van egy autóparkoló. Az aszfaltút vezet tovább, de innét behajtani tilos. Úgyhogy innét indultam gyalog, a zöld jelzésen, 900 métert. Majd egy meredek jelzetlen kaptatón fel további egy kilométert. Innét további 1300 métert a kék jelzésen. Útközben láttam kék és vörös áfonyát, szellőrózsát, sugárkankalint, fogasírt és egyéb virágokat. A csúcsra nem vezetett fel jelzett út, hanem egy sípályának tűnő terepen kapaszkodtam fel. A csúcs közelében volt néhány építmény, és még egy szlovák zászló is. A csúcsot egy kőhalom jelzi, fenyőfák között. De pár méterrel odébb már kilátás nyílik, mert az erdőt nagy területen kivágták.

A túrám szerencsére itt nem ért véget: indultam tovább a Kosói-havas csúcsára. Először leereszkedte az Erika-turistaházhoz, ahonnét szép kilátás nyílott észak felé. Onnét először vízszintesen, majd enyhe emelkedővel kapaszkodtam fel a Kojsói-havasra. A napnyugta fényei mellett gyönyörű volt az áfonyával borított hegyoldal. Öt percet elbóklásztam a hegytetőn, majd tempósan indultam vissza az autóhoz, mivel a lbukó nap mellett egyre sötétebb lett. A félhomályban egy szarvassal is tálálkoztam. 15-20 méterre lehetettünk egymáshoz, amikor észrevett.

 

A túra nettó szintemelkedése: 552 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 787 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 12,4 km

A túra időtartama: 2 óra 30 perc