Viševnik

A Viševnik egyike a Júliai-Alpok számos csúcsának. A Júliai-Alpok nagyobbik, szlovén oldalán emelkedik. 2050 méter magas. Népszerű hegycsúcs, mert az 1350 méter magasságban lévő Rudno Poljén kialakított parkolótól könnyen elérhető.

Motiváció

Január elején tapasztalatom szerint még nagyobb kihívás nélkül lehet 2000 méter kürüli hegyeket megmászni az Alpok keleti részében. Na nem mindet, de lehet könnyebb célokat találni. A Viševnik ezek közé tartozik.

A túra

A túra során három kihívással kellett megküzdeni. Az első az volt, hogy a parkolóban a parkolóautomatához valahogy összekaparjam azt a kb. 7 Eurónyi díjat (az összegre pontosan nem emlékszem), amivel a jegyet ki lehet váltani. A következő kihívás már fölfelé menet, a hegycsúcshoz vezető délkeleti gerincen ért: időnként olyan heves széllökések voltak, hogy ez a helyenként eljegesedett ösvényen komoly veszélyt jelentett. Akár a mélybe is taszíthatott volna. A harmadik kihívás lefelé menet jelentkezett: a bakancsomra erősített hómacska jégpogácsákat gyűjtött a nedvesedő jeges hóból, ami miatt egy idő után már akadályozta a haladást, és nem segítetette. Pedig segítség kellett volna: a lejtő meglehetősen meredek volt, és el volt jegesedve.

Összességében azonban nem volt nehéz túra. A kilátás pedig fantasztikus volt a csúcsról.

 

A túra nettó szintemelkedése: 704 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 715 m

A túra hossza: 6,8 km

A túra időtartama: 3 és fél óra