Dobratsch

A Dobratsch Karintiában található, Villachtól nyugatra szigetként kiemelkedő hegytömb. 2166 méter magas. Nagyon népszerű kirándulóhely családok számára is könnyű megközelíthetősége és szépsége miatt.

Motiváció

Régóta számon tartottam, mint könnyű célpontot, ahová akár családdal is kirándulhatunk. Végülis egy barátommal mentünk el ide, mert egy fél napos túralehetőséget kerestem rövid novemberi napra, amikor a nap másik fele egyébként is autózással telik.

A túra

Az első öröm akkor ért, amikor a hegyre vezető út alján lévő fizetőkapunál nem kellett fizetni. Utánaolvastam később: szezonon kívül ingyenes ez az út. A legfelső autóparkoló 1715 méter magasan van. Innét kezdük a túrát. Odafelé a legérdekesebb túrautat választottam: Ezt az utat Jägersteignak hívják, és hegytömb meredek déli oldalában kanyarog. A kilátás fantasztikus innét, sziklafalakkal, szakadékokkal. Zergék is vannak. A hegytetőre érve két régi templomot is láthatunk: az egyik a német lakosság számára épült, a másik a helyi szlovén lakosságnak. A csúcskeresztnél ülve kuncsorgó alpesi csókákat etethetünk kézből.

Nettó szintemelkedés: 447 m

A túra teljes szintemelkedése: 775 m

A túra teljes hossza: 11,3 km

A túra időtartama: 5 óra 30 perc