Grünnock

A Grünnock a karintiai Dobratsch-hegység egyik látványos hegycsúcsa. A hegység legmagasabb pontjától északnyugatra található. 2022 méter magas.

Motiváció

Az aznapi túra fő célpntja a Dobratsch-hegység legmagasabb pontja volt - aminek neve szintén Dobratsch. De a túra a Dobratschra a parkolóból indulva nem volt elég hosszú. Ezt a "problémát" a Grünnockra tett kitérővel könnyen orvosolni lehetett.

A túra

Az első öröm akkor ért, amikor a hegyre vezető út alján lévő fizetőkapunál nem kellett fizetni. Utánaolvastam később: szezonon kívül ingyenes ez az út. A legfelső autóparkoló 1715 méter magasan van. Innét kezdük a túrát. Odafelé a legérdekesebb túrautat választottam: Ezt az utat Jägersteignak hívják, és hegytömb meredek déli oldalában kanyarog. A kilátás fantasztikus innét, sziklafalakkal, szakadékokkal. Zergék is vannak. A hegytetőre érve két régi templomot is láthatunk: az egyik a német lakosság számára épült, a másik a helyi szlovén lakosságnak. A csúcskeresztnél ülve kuncsorgó alpesi csókákat etethetünk kézből.

De akármilyen is jó üldögélni a csúcson, a túrázás nem üldégélés. Visszafordulni az autóhoz korai lett volna még, úgyhogy becéloztuk a Grünnockkot. Ide a olyan ösvény vezet, aminek a nyomát inkább csak sejteni lehet, és csak nyomokban jelzi turistajelzés. De eltévedni nem könnyű, mert a Dobratsch csúcsától a Grünnockra egy éles gerincen kell haladni. A Grünnocknak úgy tűnik, mintha két csúcsa lenne. A térkép szerint a távolabbi, de alacsonyabb csúcs viseli ezt a nevet. A Grünnockon nem időztünk, hanem fordultunk is vissza. 

A túra teljes szintemelkedése: 775 m

A túra teljes hossza: 11,3 km

A túra időtartama: 5 óra 30 perc