Aranyidai-hegy

Az Aranyidai-hegy a Szepes-Gömöri-érchegység keleti részének egyik hegye. Ez a keleti hegycsoport saját nevet is visel: Szomolnok-Kassai-hegység. Az Aranyidai-hegy ez utóbbi hegycsoportnak a második legmagasabb hegye - 1232 méter magas. A tövében fekvő Aranyida nevű faluról nevezték el. A hegy felső részeit fenyőerdő borítja. Az Erika-síközpont "közepe": oldalában épült az Erika-turistaház, sípályák, és sífelvonók.

Motiváció

A bevezetőben nem említettem, hogy a hegy a történelmi Abaúj-Torna vármegye legmagasabb pontja volt. Ez bőven elegendő motiváció volt számomra, hogy ide elmenjek. A 68 hajdani magyar vármegye legmagasabb pontja közül ez immáron a 43., amit megmásztam.

A túra

Aranyida mellett van egy autóparkoló. Az aszfaltút vezet tovább, de innét behajtani tilos. Úgyhogy innét indultam gyalog, a zöld jelzésen, 900 métert. Majd egy meredek jelzetlen kaptatón fel további egy kilométert. Innét további 1300 métert a kék jelzésen. Útközben láttam kék és vörös áfonyát, szellőrózsát, sugárkankalint, fogasírt és egyéb virágokat. A csúcsra nem vezetett fel jelzett út, hanem egy sípályának tűnő terepen kapaszkodtam fel. A csúcs közelében volt néhány építmény, és még egy szlovák zászló is. A csúcsot egy kőhalom jelzi, fenyőfák között. De pár méterrel odébb már kilátás nyílik, mert az erdőt nagy területen kivágták.

A túrám szerencsére itt nem ért véget: indultam tovább a Kosói-havas csúcsára.

 

A túra nettó szintemelkedése: 538 m

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 787 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 12,4 km

A túra időtartama: 2 óra 30 perc