Col dei Magoi

A Col dei Magoi az Olasz Alpok déli peremén emelkedő Col Visentin mellékcsúcsa. 1572 méter magas. A Col Visentin délnyugatra lejtő gerincének egy kiemelkedése.

Motiváció

Útba esett a Col Visentin felé menet. Minimális kitérővel lefelé menet felmentem rá.

A túra

Hajnali 4:55-kor indultam autóval a Terviso melletti szállásunkról. A Visentin tövébe érve meghökkenve láttam a behajtani tilos táblát az út elején, ami felvezet a csúcsra. Egy darabig fel kellett mennem autóval, mert a teljes utat gyalog megtéve ez egy napos túra lett volna. Hát behajtottam a behajtani tilos táblánál. Nem volt jó érzés. A Pian del Grassi nevű helyig autóztam, ahol a következő behajtani tilos tábla már tényleg megállított. Innét gyalog indultam tovább. 6 óra 20 perc volt. Tíz perc múlva felkelt a nap a szomszédos hegy gerince fölött. Tempósan haladtam fölfelé. Fagypont körül volt a hőmérséklet. A fű helyenként deres volt. Helyenként hófoltok voltak. A hegytető környékén egész sok hóval borított rész volt. A hegytetőről szép kilátás nyílt a Dolomitokra. Próbáltam gyorsan befogadni és megjegyezni a látványt. Hiszen kellett sietnem vissza. Háromnegyed nyolc körül - már lefelé menet - találkoztam két turistával, akik fölfelé kapaszkodtak Talán hollandok lehettek. Nem értették, hogy hogyan mehetek már lefelé. 

Lefelé menet úgy határoztam, hogy néhány percnyi kitérőt megér az, hogy a Col dei Magoi tetején is álljak. Ez pont így nem valósult meg: nem álltam meg a tetején, hanem mentem tempósan. Így 8:40-kor már leértem az autóhoz.

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 570 m

A túra hossza: 9,4 km

A túra időtartama: 2 óra 15 perc