Králicska

Az Ördöglakodalma-hágótól nyugatra emelkedik a Králicska. Az Alacsony-Tátra 18. legmagasabb hegye: 1807 méter magas. Van másik elnevezése is: "Besná". Turistaút nem vezet fel a tetejére, csak az oldalában halad el. Pedig szép innét a kilátás a szomszédos Gyömbérre, és a Liptói-Tátra is szépen idelátszik. 

Motiváció

Szállásunk az Ördöglakodalma-hágónál volt. Autó használata nélkül egy közepes kirándulást szerettem volna. Onnét ez a hegy adta magát a legjobban.

A túra

Hajnalban indultam a Chata pod Čertovicoutól, talán 5 órakor. Az Ördöglakodalma-hágónál egy fa alatt két hálózsákban ébredező turistát láttam. Nagy tempóban kapaszkodni kezdtem a meredek hegyoldalban a Rovienkára. A hajnali párás időben a napfelkelte fantasztikus látványt nyújtott. A Rovienka csúcsán nem álltam meg néhány másodpercnél tovább, mert siettem tovább a még messze lévő Králicskára. A hegyoldalon képződő felhő nagyon szép látványt nyújtott. A hegytetőn nem volt senki. Na jó, korábban sem útközben. Így hát egyedül csodálhattam az Alacsony-Tátra reggeli látképét. Visszafelé pedig a lehető leggyorsabban siettem. Reggelire vissza kellett érnem a szállásra.

 

Nettó szintemelkedés: 687 m

A túra időtartama: 4 óra 55 perc

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1214 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 21,2 km