Hrustnik

A Hrustnik a Júliai-Alpok egyik jelentéktelen csúcsa. A Viševnik mellékcsúcsa, annak délkeleti gerincén.  1790 méter magas. A Viševnikre vezető túraösvényről kis kétérővel elérhető.

Motiváció

Útba esett a Viševnikre menet. A pontosság kedvéért: nem a "menet", hanem a "jövet" során ejtettem útba.

A túra

A túra során három kihívással kellett megküzdeni. Az első az volt, hogy a parkolóban a parkolóautomatához valahogy összekaparjam azt a kb. 7 Eurónyi díjat (az összegre pontosan nem emlékszem), amivel a jegyet ki lehet váltani. A következő kihívás már fölfelé menet, a Viševnik csúcsához vezető délkeleti gerincen ért: időnként olyan heves széllökések voltak, hogy ez a helyenként eljegesedett ösvényen komoly veszélyt jelentett. Akár a mélybe is taszíthatott volna. A harmadik kihívás lefelé menet jelentkezett: a bakancsomra erősített hómacska jégpogácsákat gyűjtött a nedvesedő jeges hóból, ami miatt egy idő után már akadályozta a haladást, és nem segítetette. Pedig segítség kellett volna: a lejtő meglehetősen meredek volt, és el volt jegesedve.

Összességében azonban nem volt nehéz túra. A kilátás pedig fantasztikus volt a Viševnikről. Mivel azonban a túrát rövidnek éreztem, ezért visszafelé kitérőt tettem a Hrustnikra. Nem volt ez nagy kitérő. A kis csúcson mély hó volt, és ide a nyomok alapján kevesen mentek el. Innét még egy utolsót gyönyörködhettem a környező hegyek látványában. Utána már erdős tájon vezetett az út, kilátás nélkül.

 

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 715 m

A túra hossza: 6,8 km

A túra időtartama: 3 és fél óra