Gladki vrh

A Gladki vrh a szlovén Júliai-Alpokban a Ratitovec hegygerinc második legmagasabb csúcsa: 1667 méter magas. Ez a Ratitovec leginkább exponált csúcsa: a hegygerinc keleti végén emelkedik, és a legtöbb turista itt ér fel a gerincre, az itt épült Krekova koča nevű turistaháznál.

Motiváció

Január eleji túránk a Júliai-Alpokban igen jól sikerült. Márciusra úgy gondoltam, hogy ezt meg kellene ismételni, mivel az enyhe tél és kevés hó a márciusi magashegyi túrázást is lehetővé tette. Egy barátom a Ratitovecet javasolta célként. Meg is győzött. A Ratitovec egyik legjelentősebb csúcsa pedig a Gladki vrh.

A túra

A túrát Prtovčból indítottuk. Két kilométer megtétele után már a Grebel vrh alatti hágónál álltunk. Onnét már csak 500 méterre volt a hegy csúcsa. Déli lejtőjéről szép kilátás nyílt a Júliai-Alpok déli peremének hegyeire. A fűben pedig bimbózó krókuszokat is találtam. De nem lehetett itt sokat időzni, indultunk tovább a Ratitovecre! A déli hegyoldalban kapaszkodtunk fel, meredek, eljegesedett ösvényen. A hegytető közelében látványos sziklaalakzatok övezték az ösvényt. A csúcs közelében rövid időre megálltunk a Krekova koča nevű turistaháznál. Onnét már csak 5 perc volt a Gladki vrh csúcsa. Ez még nem a túra vége volt: innét indultunk tovább az Altemaverre.

 

Nettó szintemelkedése a Gladki vrhre: 678 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 942 m

A teljes túra hossza: 14,3 km

A teljes túra időtartama: 8 óra