Altemaver

A Júliai-Alpokban emelkedő Ratitovec hegygerinc legmagasabb csúcsát Altemavernek hívják. Kicsit furcsán hangtik ez a név Szlovéniában. Tirolból származó betelepülők adták ezt a nevet, Altes Mauer formában. A hegycsúcs 1679 méter magas. Déli oldala egy majd' függőleges szakadék.

Motiváció

Január eleji túránk a Júliai-Alpokban igen jól sikerült. Márciusra úgy gondoltam, hogy ezt meg kellene ismételni, mivel az enyhe tél és kevés hó a márciusi magashegyi túrázást is lehetővé tette. Egy barátom a Ratitovecet javasolta célként. Meg is győzött. A Ratitovec legmagasabb csúcsa pedig az Altemaver.

A túra

A túrát Prtovčból indítottuk. Két kilométer megtétele után már a Grebel vrh alatti hágónál álltunk. Onnét már csak 500 méterre volt a hegy csúcsa. Déli lejtőjéről szép kilátás nyílt a Júliai-Alpok déli peremének hegyeire. A fűben pedig bimbózó krókuszokat is találtam. De nem lehetett itt sokat időzni, indultunk tovább a Ratitovecre! A déli hegyoldalban kapaszkodtunk fel, meredek, eljegesedett ösvényen. A hegytető közelében látványos sziklaalakzatok övezték az ösvényt. A csúcs közelében rövid időre megálltunk a Krekova koča nevű turistaháznál. Onnét már csak 5 perc volt a Gladki vrh csúcsa. Ez még nem a túra vége volt: innét indultunk tovább az Altemaverre. 

Az Altemaverre az út rövid volt: kevesebb, mint 1 km. De annál szebb! Gyönyörű havas táj napsütésben, szép kilátással minden irányban. A csúcsról a Triglav is látszott. Meg a Grintovec is. 10-15 percet töltöttünk a csúcson, majd indultunk a végső cél felé: a Kosmati vrhre.

Nettó szintemelkedés: 690 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 942 m

A teljes túra hossza: 14,3 km

A teljes túra időtartama: 8 óra