Kainradlturm

A Kainradlturm egyike a Karavankák 2000 méter magasságot meghaladó csipkés csúcsainak: 2103 méter magas. A Koschutnikturm szomszédságában nem kap nagy figyelmet. Pedig egy igen látványos csúcs.

Motiváció

Benne volt a pakliban, hogy 2022-ben ez az utolsó magashegyi túrával töltött utam. A Koschutnikturm tetején állva eltöltött az aggodalom, hogy mindjárt véget ér a "szezon" a számomra. Erőm volt még, és ezért úgy döntöttem, hogy a túrát ki kell terjesztenem a Kainradlturm meglátogatásával. Utóirat: végül nem ez lett az utolsó 2022-es túrám. De a Kailradlturmot egyáltalán nem bánom így se.

A túra

Zell-Pfarre központjából kezdtem a túrát. Eredetileg úgy gondoltam, hogy felmegyek autóval a Koschutahaus turistaházig fizetős úton. De nem volt tiszta, hogy hol és hogyan kell fizetni. Ezért inkább gyalog mentem. Aztán kiderült, hogy fent a háznál kell fizetni, és csak lefelé ellenőrizhetik az útdíj megfizetését. Na nem baj, megspóroltam pár eurót, és a sportteljesítmény is komolyabb lett így. A Koschutahaustól egy kilométeren keresztül erdőben kapaszkodott fel az ösvény. Utána hosszú és meredek kőgörgeteges rész következett. Olyan "egy lépés előre, kettőt visszacsúszol" típusú. Nagyon nehéz volt leküzdeni. Egyszercsak elértem a sziklafal tövébe. Innét az ÖTK-Klettersteig két ága indul fel. A jobb oldali út indulási pontját találtam meg, úgyhogy azon indultam fel. Ez a variáns B/C nehézségűnek van jelezve. A másik variáns csak B-s. Szerintem az volt a nehezebb, és ez a könnyebb. Itt fölfelé csak megcsodáltam a függőhidat, de ez a variáns nem vezet át a hídon. A másik igen. Mindenesetre jó kis mászás után felértem a hegygerincre. Onnét már hamar fel lehetett kapaszkodni a Koschutnikturm csúcsára. A csúcson sokan voltak. Szerintem többségük a szlovén oldalról érkezhetett. Az technikailag sokkal könnyebb. Viszont hosszabb út. A csúcsról a panoráma nagyon látványos. És alpesi csókák is vannak.

Mivel elhatároztam, hogy átmegyek a Kainradlturmra is - ami idelátszott, ezért nem húztam az időt, és el is indultam a gerinc mentén. A Kainradlturmnak van egy "becsapós" mellékcsúcsa. A fő csúcs csak utána következik. Egy rövidke szakaszon az ösvény via ferrátába vát. De ez tényleg nagyon rövid szakasz, és sokkal könnyebb, mint az ÖTK-Klettersteig. A kilátás innét is fantasztikus. A Koschutnikturm innét nyújtja a legszebb látványát. Lefelé az ÖTK-Klettersteig függőhidas variánsát választottam. Nem ez az első függőhíd, amin átmentem. De ez az első, amin rendesen féltem. Ez a függőhíd nagyon ingott! Nem estem le, átjutottam a szemben lévő sziklafalra. És utána lejutottam a sziklafal aljára. Onnét a kőgörgeteg következett. Ezt nagyon gyorsan leküzdöttem speciális "szánkázó" technikával. A tursitaháznál reménykedtem, hogy valaki levisz autóval a faluba. Félúton lefelé le is tudtam stoppolni egy autót, így egy kicsit rövidebb lett az út lefelé.

A túra teljes szintemelkedése: 1266 m

A túra teljes hossza: 10,5 km

A túra időtartama: 6 óra 30 perc