Koschutnikturm

A Koschutnikturm egyike a Karavankák három legjelentősebb csúcsának - a Hochstuhl és a Mittagskogel mellett. 2133 méter magas. Az osztrák-szlovén határ átfut rajta. A hegy északi, osztrák oldala helyenként függőleges sziklafal.

Motiváció

Nagyon régóta számon tartottam a Koschutnikturmot, mint célpontot. Eleinte aggódtam amiatt, hogy túl nehéz az északi oldalon felvezető via ferrata útvonal, és ezért kihagytam a célpontok közül. A környékbeli hegyeket azóta mind megmásztam. A Koschutnikturm pedig még mindig ott állt "érintetlenül". Pont jó célpont egy szeptemberi hétvégi kirándulásra. 

A túra

Zell-Pfarre központjából kezdtem a túrát. Eredetileg úgy gondoltam, hogy felmegyek autóval a Koschutahaus turistaházig fizetős úton. De nem volt tiszta, hogy hol és hogyan kell fizetni. Ezért inkább gyalog mentem. Aztán kiderült, hogy fent a háznál kell fizetni, és csak lefelé ellenőrizhetik az útdíj megfizetését. Na nem baj, megspóroltam pár eurót, és a sportteljesítmény is komolyabb lett így. A Koschutahaustól egy kilométeren keresztül erdőben kapaszkodott fel az ösvény. Utána hosszú és meredek kőgörgeteges rész következett. Olyan "egy lépés előre, kettőt visszacsúszol" típusú. Nagyon nehéz volt leküzdeni. Egyszercsak elértem a sziklafal tövébe. Innét az ÖTK-Kelttersteig két ága indul fel. A jobb oldali út indulási pontját találtam meg, úgyhogy azon indultam fel. Ez a variáns B/C nehézségűnek van jelezve. A másik variáns csak B-s. Szerintem az volt a nehezebb, és ez a könnyebb. Itt fölfelé csak megcsodáltam a függőhidat, de ez a variáns nem vezet át a hídon. A másik igen. Mindenesetre jó kis mászás után felértem a hegygerincre. Onnét már hamar fel lehetett kapaszkodni a Koschutnikturm csúcsára. A csúcson sokan voltak. Szerintem többségük a szlovén oldalról érkezhetett. Az technikailag sokkal könnyebb. Viszont hosszabb út. A csúcsról a panoráma nagyon látványos. És alpesi csókák is vannak.

 

Nettó szintemelkedés: 1193 m

A túra teljes szintemelkedése: 1266 m

A túra teljes hossza: 10,5 km

A túra időtartama: 6 óra 30 perc