Col Visentin

A Col Visentin a Dolomitok déli peremén emelkedik, ott ahol a Dolomitok és az Adriai-tengert övező síkságok találkoznak. A pontos földrajzi helyzet ennél bonyolultabb, de ebbe nem megyek bele. Mindenesetre a Col Visentin egy különleges pozícióban lévő, elég magas hegy: 1763 méter magas. Különleges pozícióját a tetejére épített számtalan átjátszóadóval és egyéb létesítménnyel "jutalmazták". A hegy gericén a Sentiere delle Creste névvel nevezett túraútvonal vezet.

Motiváció

Lányomat egy velencei úttal terveztük meglepni. El is döntöttük az utazást. Közben egyszer bekattant a gondolat: mi lenne, ha a már évek óta kinézett - és nem túl távoli - Col Visentint gyorsan megmásznám az egyik hajnali napon? A gondolatot tett követte.

A túra

Hajnali 4:55-kor indultam autóval a Terviso melletti szállásunkról. A Visentin tövébe érve meghökkenve láttam a behajtani tilos táblát az út elején, ami felvezet a csúcsra. Egy darabig fel kellett mennem autóval, mert a teljes utat gyalog megtéve ez egy napos túra lett volna. Hát behajtottam a behajtani tilos táblánál. Nem volt jó érzés. A Pian del Grassi nevű helyig autóztam, ahol a következő behajtani tilos tábla már tényleg megállított. Innét gyalog indultam tovább. 6 óra 20 perc volt. Tíz perc múlva felkelt a nap a szomszédos hegy gerince fölött. Tempósan haladtam fölfelé. Fagypont körül volt a hőmérséklet. A fű helyenként deres volt. Helyenként hófoltok voltak. A hegytető környékén egész sok hóval borított rész volt. A hegytetőről szép kilátás nyílt a Dolomitokra. Próbáltam gyorsan befogadni és megjegyezni a látványt. Hiszen kellett sietnem vissza. Háromnegyed nyolc körül - már lefelé menet - találkoztam két turistával, akik fölfelé kapaszkodtak Talán hollandok lehettek. Nem értették, hogy hogyan mehetek már lefelé. 

A túra nettó szintemelkedése: 566 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 570 m

A túra hossza: 9,4 km

A túra időtartama: 2 óra 15 perc