Uvita Greda

Az Uvita Greda a Durmitor hegységben található 2199 m magas hegycsúcs. Nem is kiemelkedő magasságú, ám elhelyezkedése (a Sedlo-hágó mellett emelkedik) és különleges formája mégis figyelemre méltóvá teszi. Dominanciája 1 km. A legközelebbi magasabb hegy a Surdup (2278 m). Az Uvita Greda prominenciája 45 m.

Miért választottam ezt a hegyet?

Eredetileg a 2010-es év nagy hegymászó túrájának a Dolomitokba terveztem utat. Ám a túrára kivett szabadság napjaira teljesen alkalmatlan időjárás alakult ki az Alpok teljes térségében. A Magyarországról autóval elérhető helyszínek közül egyedül a Balkán-félszigetre adtak kívánatos időjárás-előrejelzést. Tehát a Balkán-félszigeten kellett hegymászó helyszínt találni! Két hegység között hezitáltam: a romániai Déli-Kárpátokon, és a montenegrói Durmitoron. A Durmitor győzött, nagyobb "egzotikum-faktorával".

Az Uvita Greda a második napi montenegrói kirándulásom első hegycsúcsa volt. Mivel az első napon eléggé elfáradtam, a második napra egy kicsit könnyebb túrát terveztem. A túrát a magasan - 1907 méteren - fekvő Sedlo-hágóról való indulás könnyítette. Mivel az Uvita Greda ott emelkedik a hágó mellett, ezért "értelemszerűen" oda is felmentem.

A túra

A Sedlo-hágótól fél 9 körül indultam. Negyed óra alatt az Uvita Greda tövénél álltam. A hegycsúcsra nem vezet fel ösvény: a nem túl meredek füves-sziklás hegyoldalon kellett felkapaszkodnom. Természetesen az ösvény nélküli hegycsúcson senki nem volt rajtam kívül. A kilátás elragadó volt a Sedlo-hágó környékére. 

"Nettó" szintemelkedés: 292 m

A teljes aznapi túra bruttó szintemelkedése: 1735 m

A teljes aznapi túra hossza: 14 km

A teljes aznapi túra időtartama: 11 óra