Kaiserstein

A Kaiserstein a Scheeberg második legmagasabb csúcsa is. Magassága 2061 méter. Dominanciája mindössze 500 m, a közeli Kolsterwappen miatt (2076 m). A Kaiserstein prominenciája csupán 14 méter.

Látványos meredek sziklafalai mellett arról híres, hogy I. Ferenc császár kétszer is, 1805-ben és 1807-ben megmászta!

Motiváció

A közeli Sopronban töltött családi nyaralásba beilleszthetőnek tűnt egy rövid egyéni schneebergi kiruccanás is. Ebbe a túrába a Klosterwappen mellet a közeli Kaisersteinnak is be kellett férnie.

A túra

Annak érdekében, hogy a Scheeberg tetejére minél nagyobb szintkülönbség leküzdésével jussak fel, nem a legszokványosabb indulási helyet választottam, hanem egy völgyalji helyet, amit Kaiserbrunnak hívnak. A Sopron melletti Hegykőről reggel 4:25-kor indultam, és 5:45-kor már a Kaiserbrunn nevű helyen voltam. Innét gyorsan elsétáltam a Weichtal turistaháthoz. A Turmsteinhoz a Weichtal hasadékban mentem föl. A Weichtal hasadékban biztosított út vezet. A hasadék nagyon szép, de az út nehézsége elhanyagolható (A/B). A Turmstein via ferrataja már kicsit nehezebb. Viszont nagyon rövid: akár 10-15 percig is eltart az út rajta. A Turmsteintól tovább siettem a Klosterwappenre. A csúcshoz közeledve harmonikaszóra lettem figyelmes. A csúcskeresztnél megláttam, hogy két népviseletbe öltözött harmonikás húzta a nótát. Ők később zenélve átvonultak a szomszédos Kaiserstein hegycsúcsra. Hogy boldogságuk teljes legyen, a sört vitték utánuk. Akár a zenészek, én is a Kaisersteinra folytattam utamat. Rövid nézelődés után elindultam lefelé a hegyről. Más útvonalon, mint felfelé. Először a fogaskerekű vasút végállomásához mentem. Szemben százasával jöttek a nyugdíjasok: valószínűleg nem sokkal korábban érkezett egy vonat. Az állomástól rövid szakaszon a vasút vonalát követtem. Leereszkedtem a Krumbachsattel nevű hágóhoz, ahonnét a helyenként biztosított Wassersteig nevű ösvényen jutottam le a Kaiserbrunnhoz. 12:55-kor az autónál voltam, 14:15-kor pedig a sopron melletti panziónknál.

"Nettó" szintemelkedés: 1540 m

A teljes túra (Turmstein + Klosterwappen + Kaiserstein) bruttó szintemelkedése 1750 m

A teljes túra hossza: 22 km

A teljes túra időtartama: 7 óra