Gruda

A Gruda a Durmitor-hegység egy kevésbe jelentős, 2302 m magas csúcsa. Dominanciája mindössze 300 méter. A legközelebbi magasabb hegy a  Prutaš  (2393 m). A Gruda prominenciája 72 m.

Miért választottam ezt a hegyet?

Eredetileg a 2010-es év nagy hegymászó túrájának a Dolomitokba terveztem utat. Ám a túrára kivett szabadság napjaira teljesen alkalmatlan időjárás alakult ki az Alpok teljes térségében. A Magyarországról autóval elérhető helyszínek közül egyedül a Balkán-félszigetre adtak kívánatos időjárás-előrejelzést. Tehát a Balkán-félszigeten kellett hegymászó helyszínt találni! Két hegység között hezitáltam: a romániai Déli-Kárpátokon, és a montenegrói Durmitoron. A Durmitor győzött, nagyobb "egzotikum-faktorával".

A Gruda semmilyen különleges jellemzővel nem rendelkezik, ami miatt be kellett volna kerülnie a túratervbe. Az egyetlen ok, hogy mégis bekerült, az az, hogy ott van közvetlenül a Prutaš mellett.

A túra

A Sarban forrásoktól indultam fél 9 körül. Hamar elértem a Prutašhoz vezető hegygerinc tövéhez. Ott a rosszul jelzett ösvény "elveszett". De 10 perc keresés után meglett. Felmentem a gerincre, ahol sapkalesodró erejű szél volt. A növényzet és a kilátás gyönyörű. Hamarosan a Prutaš lapos tetejére értem.

A Prutašról nehezen találtam meg az utat, mely levezet a Prutaš és a Gruda közötti hágóhoz. A hágótól a Grudára semmilyen ösvény nem vezet: a törpefenyő csoportok és a sziklák közt nekem kellett megtalálni a járható utat. Nem baj: legalább a Gruda is adott élményt. A kilátás a Grudáról van olyan szép, mint a Prutašról! Nem sok időt töltöttem ott: még 4 további hegycsúcsot terveztem erre a napra...

"Nettó" szintemelkedés: 594 m

A teljes aznapi túra bruttó szintemelkedése: 1735 m

A teljes aznapi túra hossza: 24 km

A teljes aznapi túra időtartama: 11 óra