Križevski vrh

A Križevski vrh nevű hegy egy különösebb jelentőség nélküli hegy a szlovéniai Pohorje hegység nyugati részén, Mislinja falu felett. Bájos környék, erdők, rétek és tanyák váltakoznak rajta. Magassága 1004 méter. Dominanciája 400 méter. A legközelebbi magasabb hegy a Vavkanov vrh (1271 m). A Križevski vrh prominenciája körülbelül 35 méter.

Motiváció

Az egyetlen ok, hogy "megmásztam" ezt a hegyet, az az volt, hogy minimális kitérővel útba esett Gornji Doličból a Črni vrhre vezető utamon.

A túra

Reggeli pécsi indulás után még dél előtt sikerült Gornji Doličba érni. Gornji Dolič nem a legközelebbi pont a Pohorje hegység meghódításához. Azért ezt az indulási helyet választottam, hogy a nem túl magas hegység relatív magasságát "növeljem": Gornji Dolič az egyik legmélyebben fekvő környékbeli falu. Evvel a módszerrel sikerült elérnem, hogy 1000 métert meghaladó szintemelkedést kelljen teljesítenem. Gornji Doličból a hegység lábánal fekvő Mislinja faluba gyalogoltam. A komolyabb kirándulás itt kezdődött. Rosszul jelzett, de szép tájakon átvezető turistautakon jutottam a Križevski vrh csúcsáig. Útközben számos szép tavaszi virágot láttam. A legnagyobb élményt virágzó sáfrányok csoportjai nyújtották! Magára a csúcsra nem vezet fel jelzett turistaút, sőt a csúcs helye is csak sejthető a sűrű fenyvesben. A Križevski vrhtől folytattam az utamat a Črni vrhre.

"Nettó" szintemelkedés: 468 m

A teljes túra (Križevski vrh + Črni vrh + Jezerski vrh) "bruttó" szintemelkedése: 1095 m

A teljes túra hossza: 19 km