Kleiner Speikkogel

A Koralpe központi helyét a Grosser Speikkogel foglalja el. A Grosser Speikkogel körül a négy égtáj irányában még négy további kisebb, de 2000 méter feletti hegycsúcs található. Ezek egyike - a keleti irányban lévő hegy - a Kleiner Speikkogel. Magassága 2117 méter, de van olyan térképem is, ami 2107 méteres magasságot mutat. A Kleiner Speikkogel Stájerország és Karintia határán fekszik. A Grosser Speikkogellel szemben nincs rajta csúnya építmény, és turisták is csak ritkán keresik fel, mivel jelzett turistaút sem vezet fel rá: csupán egy jelzetlen ösvény nyugati irányból. A hegyen sok szép zuzmóval borított kvarcszikla van.

Motiváció

A Kleiner Speikkogelt a Grosser Speikkogelt felkereső túrám részeként másztam meg. Mivel a Grossser Speikkogelt már korábban, 1996-ban egyszer már megmásztam, ezért ez a mostani túra új 2000 méter feletti csúcs "kipipálása" nélkül fejeződött volna be, ha nem ejtem útba a Kleiner Speikkogelt is.

A túra

Reggeli pécsi indulás után még 10:30-kor sikerült St.Oswaldba érnem. Rövid keresgélés után megtaláltam az E6-os hosszútávú túraútvonal ösvényét. Az ösvény kevéssé volt kijárva, és a nap során megtett 38 kilométer alatt alig találkoztam kirándulókkal. Egy völgy keresztezése után elhaladtam néhány erdei lakóház/tanya mellett, majd eljutottam a kis hegyi faluba St. Katharinába. A következő állomás a Jägerwirt-turistaház volt, majd a Schwanberger-Brändlhütte turistaház. Innét további 4 km a Glitzfelsen. Az út egyenletesen emelkedett, többnyire fenyvesekben, néha rétekkel tarkítva. A Glitzfelsenről késlekedés nélkül továbbindultam a Grosser Speikkogelre. A csúcson csak pár percet töltöttem: hideg is volt, meg kellett is sietnem vissza, mert még 19 km állt előttem. De azért a Kleinner Speikkogel nevű kisebb csúcsot még útbaejtettem. Este fél 8-kor értem vissza az autóhoz. A 39 km túra során összesen ha 5 percet pihentem. Gyorsan lemosakodtam egy közkútnál, majd indultam autóval a nem túl messzi Mariborba, mert tudomásom szerint ott van egy kemping. Amit nem találtam meg a sötétben. Fáradt voltam kérdezősködni, ezért így, este fél 10-kor úgy döntöttem, hogy hazavezetek. Ez nem volt túl jó ötlet: úgy túlfársztottam magam, ahogy nem kellett volna. Ez hazafelé is meglátszott: a horvátországi Kapronca mellett 2 óra hosszát aludnom kellett az autóban. Végül reggel 5:30-kor értem haza.  

"Nettó" szintemelkedés: 1547 m

A teljes túra (Glitzfelsen + Grosser Speikkogel + Kleiner Speikkogel) bruttó szintemelkedése 1801 m

A teljes túra hossza: 38 km

A teljes túra időtartama: 9 óra