Črni vrh

A Črni vrh a szlovéniai Pohorje hegység legmagasabb csúcsa. A hegy meredek oldalait sűrű fenyvesek borítják. Teteje viszonylag lapos, és tisztásokkal tarkított ritka fenyvesek vannak rajta. Magassága 1543 méter. Dominanciája 17 km, azaz 17 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy az Urslja gora (1696 m). A Črni vrh prominenciája tekintélyes: 943 méter.

Motiváció

November óta nem voltam magasabb hegyen kirándulni, és immáron április volt. Az egész téli tervezgetéseket tettre kellett váltani. A Pécshez legközelebb eső 1500 métert meghaladó hegység a Pohorje. Tehát irány a Pohorje, annak is a legmagasabb csúcsa!

A túra

Reggeli pécsi indulás után még dél előtt sikerült Gornji Doličba érni. Gornji Dolič nem a legközelebbi pont a Pohorje hegység meghódításához. Azért ezt az indulási helyet választottam, hogy a nem túl magas hegység relatív magasságát "növeljem": Gornji Dolič az egyik legmélyebben fekvő környékbeli falu. Evvel a módszerrel sikerült elérnem, hogy 1000 métert meghaladó szintemelkedést kelljen teljesítenem. Gornji Doličból a hegység lábánal fekvő Mislinja faluba gyalogoltam. A komolyabb kirándulás itt kezdődött. Rosszul jelzett, de szép tájakon átvezető turistautakon jutottam a Križevski vrh csúcsáig. Útközben számos szép tavaszi virágot láttam. A legnagyobb élményt virágzó sáfrányok csoportjai nyújtották! Magára a csúcsra nem vezet fel jelzett turistaút, sőt a csúcs helye is csak sejthető a sűrű fenyvesben. A Križevski vrhtől folytattam az utamat a Črni vrhre. Egy idő után hófoltok jelentek meg. Majd a hó egyre mélyebb lett: a csúcson helyenként a méteres magasságot is elérte.

Útközben nem találkoztam senkivel, de a csúcson volt két másik kiránduló is. A Črni vrhről továbbmentem a Jezerski vrhre.

"Nettó" szintemelkedés: 1008 m

A teljes túra (Križevski vrh + Črni vrh + Jezerski vrh) "bruttó" szintemelkedése: 1095 m

A teljes túra hossza: 19 km