Muszala

A Muszala a "leg"-ek hegye. A Rila legmagasabb csúcsa. A Balkán-félsziget legmagasabb csúcsa. Bulgária legmagasabb pontja. 2925 méter magas.

Dominanciája óriási: 820 km. Azaz 820 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy! A legközelebbi magasabb hegy már Ázsiában van: az Akdag (3086 m). A Muszala prominenciája is nagyon nagy: 2475 m.

Miért választottam ezt a hegyet?

Első komoly hegyi túrám - még 1985-ben - a szintén bulgáriai Pirin hegység legmagasabb csúcsára, a Vihrenre vezetett. A Vihrennél a Muszala csupán 11 méterrel magasabb - de magasabb! Így természetesen 1985 óta izgatott a Muszala.

És 2010-ben adódott egy olyan lehetőségem a munkahelyemen, hogy nemzetközi munkatalálkozót kellett szerveznem valamelyik közép-kelet-európai országba. Hát, hogy s hogy nem, Bulráriára esett a választásom. Azon belül is egy boroveci szállodára...

A túra

Sikerült a munkatalálkozó programját úgy alakítani, hogy volt benne egy 6 órás szünet számomra. Tehát 6 óra alatt kellet megjárnom Borovecből a Muszla csúcsát. Elvi okokból a felvonó segítségét nem vehettem igénybe. Tehát 23 kilométert és 1500 méter szintemelkedést (és ereszkedést) kellett 6 óra alatt teljesítenem. Nem tűnt lehetetlnnek. Azért előző nap reggeli előtt teszteltem a dolgot: féltávig, 2000 méter magasságig "felszaladtam". Pont benne voltam az időkeretben! A valós hegymászást ennek megfelelően a számított módon végre is hajtottam. A csúcson negyed órát töltöttem. Egyébként 8 perc pihenőm volt összesen a teljes távon. A szállodába visszatérve gyors zuhanyzás, majd taxival Szófiába mentem, hogy utolérjem kollégáimat, akik már ott voltak ekkor.

"Nettó" szintemelkedés: 1506 m

A túra bruttó szintemelkedése: 1525 m

A túra hossza: 23 km

A túra időtartama: 6 óra