Bandijerna

Az érdekes nevű Bandijerna a Durmitor-hegységben található 2409 m magas hegycsúcs. A Durmitor 6. legmagasabb csúcsa. Dominanciája mindössze 200 m a szomszédos magasabb hegycsúcs, a Milosev Toc (2426 m) miatt.

Miért választottam ezt a hegyet?

Eredetileg a 2010-es év nagy hegymászó túrájának a Dolomitokba terveztem utat. Ám a túrára kivett szabadság napjaira teljesen alkalmatlan időjárás alakult ki az Alpok teljes térségében. A Magyarországról autóval elérhető helyszínek közül egyedül a Balkán-félszigetre adtak kívánatos időjárás-előrejelzést. Tehát a Balkán-félszigeten kellett hegymászó helyszínt találni! Két hegység között hezitáltam: a romániai Déli-Kárpátokon, és a montenegrói Durmitoron. A Durmitor győzött, nagyobb "egzotikum-faktorával".

Az Uvita Greda a második napi montenegrói kirándulásom első hegycsúcsa volt. Mivel az első napon eléggé elfáradtam, a második napra egy kicsit könnyebb túrát terveztem. A túrát a magasan - 1907 méteren - fekvő Sedlo-hágóról való indulás könnyítette. A Sedlo-hágótól egy körutat terveztem, melynek egyik pontja volt a Bandijerna. Mivel a Sljeme nevű még nagyobb csúcsra végül nem jutottam el ezen a napon, így ez lett a napi túra legmagasabb pontja.

A túra

A Sedlo-hágótól fél 9 körül indultam. Negyed óra alatt az Uvita Greda tövénél álltam. A hegycsúcsra nem vezet fel ösvény: a nem túl meredek füves-sziklás hegyoldalon kellett felkapaszkodnom. Természetesen az ösvény nélküli hegycsúcson senki nem volt rajtam kívül. A kilátás elragadó volt a Sedlo-hágó környékére. 

Az Uvita Gredától átgyalogoltam a Bandijerna tövéhez. Itt ösvény ismét nem vezetett a csúcsra, ezért nekem kellett megtalálni a legjobb útvonalat. Nem volt nehéz, és hamarosan a csúcson élvezhettem - természetesen egyedül - a Durmitor panorámáját.

"Nettó" szintemelkedés: 502 m

A teljes aznapi túra bruttó szintemelkedése: 1735 m

A teljes aznapi túra hossza: 14 km

A teljes aznapi túra időtartama: 11 óra