Terzin Bogaz

A Terzin Bogaz egy a Durmitor-hegység érdekes nevű hegycsúcsai közül. 2303 méter magas. Nem kirívóan különleges, de kompakt tömege és meredek oldalai miatt mégis jelentősebbnek számít. Dominanciája 1 km, a szomszédos magasabb hegycsúcs, a Milosev Toc (2426 m) miatt. Prominenciája 103 m.

Miért választottam ezt a hegyet?

Eredetileg a 2010-es év nagy hegymászó túrájának a Dolomitokba terveztem utat. Ám a túrára kivett szabadság napjaira teljesen alkalmatlan időjárás alakult ki az Alpok teljes térségében. A Magyarországról autóval elérhető helyszínek közül egyedül a Balkán-félszigetre adtak kívánatos időjárás-előrejelzést. Tehát a Balkán-félszigeten kellett hegymászó helyszínt találni! Két hegység között hezitáltam: a romániai Déli-Kárpátokon, és a montenegrói Durmitoron. A Durmitor győzött, nagyobb "egzotikum-faktorával".

Az Uvita Greda a második napi montenegrói kirándulásom első hegycsúcsa volt. Mivel az első napon eléggé elfáradtam, a második napra egy kicsit könnyebb túrát terveztem. A túrát a magasan - 1907 méteren - fekvő Sedlo-hágóról való indulás könnyítette. A Sedlo-hágótól egy körutat terveztem, melynek egyik pontja volt a Terzin Bogaz.

 

A túra

A Sedlo-hágótól fél 9 körül indultam. Negyed óra alatt az Uvita Greda tövénél álltam. A hegycsúcsra nem vezet fel ösvény: a nem túl meredek füves-sziklás hegyoldalon kellett felkapaszkodnom. Természetesen az ösvény nélküli hegycsúcson senki nem volt rajtam kívül. A kilátás elragadó volt a Sedlo-hágó környékére. 

Az Uvita Gredától átgyalogoltam a Bandijerna tövéhez. Itt ösvény ismét nem vezetett a csúcsra, ezért nekem kellett megtalálni a legjobb útvonalat. Nem volt nehéz, és hamarosan a csúcson élvezhettem - természetesen egyedül - a Durmitor panorámáját.

Úgy döntöttem, hogy a Bandijerna tövétől nem az egyébként is ritkán járt ösvényen folytatom az utamat a Terzin Bogazra, hanem találok a hegyoldalban rövidebb útvonalat. Az eredmény az lett, hogy meglehetősen nyaktörő helyszíneken haladtam tovább. Volt, hogy 8 méter mély, de keskeny hasadékokon kellett átugranom. Ha itt valami történt volna velem, valószínűleg évekig nem találtak volna meg, olyan eéhagyatott hely volt. Végül feljutottam a Terzin Bogazra. Itt végül találkoztam két turistával.

A Terzin Bogazró egy nagyon keskeny, kitett és félelmetes gerincen haladtam tovább a Savin kuk irányába. A Savin kuk északi falén azonban nem találtam meg a megfelelő hasadékot, és a rosszul kiválasztott hasadékon nem éreztem magam képesnek, hogy felmásszak. Fáradt is voltam, meg a térképemet is elvesztettem, meg az idő is szaladt, és ezért visszafordultam az autó irányába, további csúcsok meghódítása nélkül.

"Nettó" szintemelkedés: 396 m

A teljes aznapi túra bruttó szintemelkedése: 1735 m

A teljes aznapi túra hossza: 14 km

A teljes aznapi túra időtartama: 11 óra