Stuhleck

A Stuhleck a Fischbacher-Alpok legmagasabb csúcsa. 1782 méter magas. Dominanciája 15 km, azaz 15 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy a Heukuppe (2007 m). A Stuhleck prominenciája jelentős: 797 m.

Miért választottam ezt a hegyet?

A Stuhleck a Nyugat-Magyarországhoz legközelebb eső hegycsúcsok egyike. Emiatt egy ideje már a látókörömben volt. Olyannyira, hogy 2 évvel korábban egy áprilisi napon már próbáltam feljutni rá - de akkor a magasabb részeken lévő mélyebb hó nem tette lehetővé, hogy feljussak.

Ezúttal egy októberi napon üzleti útra kellett mennem Bécsbe. Úgy éreztem, hogy visszafele jövet a Stuhleck nem lenne nagy kitérő. Hó most is volt, de nem sok.

A túra

A sopron melletti Ágfalván aludtam egy panzióban. Hajnalban - még sötétben - indultam el a Stuhleck alatt lévő hágóhoz. A hágótól hamar feljutottam a csúcsra. A kevés hó nem tette nehézzé az utat, viszont nagyon megszépítette. A kirándulás nem volt hosszú, és mivel ebédre barátaim vártak Budaörsön, ezért sietve indultam - és kettőkor már ott is voltam.

Szintemelkedés: 410 m

A túra hossza: 4 km

A túra időtartama: 2 óra