Grosser Speikkogel

A Grosser Speikkogelnek a Koralpe legmagasabb csúcsa. 2141 méter magas. Dominanciája 33 km, azaz 33 kilométer sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy az Ameringkogel (2187 m). A Grosser Speikkogel prominenciája jelentős: 972 méter. A hegy nyugati lejtőin sípálíák vannak.

Motiváció

A Grosser Speikkogel - a szlovéniai Raduhával egyetemben - a Pécshez legközelebb eső 2000 métert meghaladó hegy. Ez már önmagában elegendő indokot jelent meglátogatására. További motivációt jelentett, hogy egy hegymászó fórumon egy hozzászóló "leszólta" a hegyet lapos volta miatt. Rendben van, van benne igazság. De megfelelő indulási helyet kiválasztva nem is olyan lapos ez a hegy. St. Oswaldból indulva nettó 1571 méter szintkülönbséggel lehet felmenni a csúcsra! De hogy ez ne csak elmélet legyen, meg is valósítottam ezt az utat.

 

A túra

Reggeli pécsi indulás után még 10:30-kor sikerült St.Oswaldba érnem. Rövid keresgélés után megtaláltam az E6-os hosszútávú túraútvonal ösvényét. Az ösvény kevéssé volt kijárva, és a nap során megtett 38 kilométer alatt alig találkoztam kirándulókkal. Egy völgy keresztezése után elhaladtam néhány erdei lakóház/tanya mellett, majd eljutottam a kis hegyi faluba St. Katharinába. A következő állomás a Jägerwirt-turistaház volt, majd a Schwanberger-Brändlhütte turistaház. Innét további 4 km a Glitzfelsen. Az út egyenletesen emelkedett, többnyire fenyvesekben, néha rétekkel tarkítva. A Glitzfelsenről késlekedés nélkül továbbindultam a Grosser Speikkogelre. A csúcson csak pár percet töltöttem: hideg is volt, meg kellett is sietnem vissza, mert még 19 km állt előttem. De azért a Kleinner Speikkogel nevű kisebb csúcsot még útbaejtettem. Este fél 8-kor értem vissza az autóhoz. A 39 km túra során összesen ha 5 percet pihentem. Gyorsan lemosakodtam egy közkútnál, majd indultam autóval a nem túl messzi Mariborba, mert tudomásom szerint ott van egy kemping. Amit nem találtam meg a sötétben. Fáradt voltam kérdezősködni, ezért így, este fél 10-kor úgy döntöttem, hogy hazavezetek. Ez nem volt túl jó ötlet: úgy túlfársztottam magam, ahogy nem kellett volna. Ez hazafelé is meglátszott: a horvátországi Kapronca mellett 2 óra hosszát aludnom kellett az autóban. Végül reggel 5:30-kor értem haza.  

"Nettó" szintemelkedés: 1571 m

A túra bruttó szintemelkedése: 1801 m

A túra hossza: 38 km

A túra időtartama: 9 óra