Lučin vrh

A Lučin vrh a Durmitor-hegység egy kevésbe jelentős, 2396 m magas csúcsa. A Durmitor 8. legmagasabb csúcsa. Dominanciája mindössze 200 méter. A legközelebbi magasabb hegy a  Bobotov kuk  (2522 m). A Lučin vrh prominenciája 45 m.

Miért választottam ezt a hegyet?

Eredetileg a 2010-es év nagy hegymászó túrájának a Dolomitokba terveztem utat. Ám a túrára kivett szabadság napjaira teljesen alkalmatlan időjárás alakult ki az Alpok teljes térségében. A Magyarországról autóval elérhető helyszínek közül egyedül a Balkán-félszigetre adtak kívánatos időjárás-előrejelzést. Tehát a Balkán-félszigeten kellett hegymászó helyszínt találni! Két hegység között hezitáltam: a romániai Déli-Kárpátokon, és a montenegrói Durmitoron. A Durmitor győzött, nagyobb "egzotikum-faktorával".

A Lučin vrh semmilyen különleges jellemzővel nem rendelkezik, ami miatt be kellett volna kerülnie a túratervbe. Az egyetlen ok, hogy mégis bekerült, az az, hogy ott van közvetlenül a Bobotov kuk mellett (ami pedig a Durmitor legmagasabb pontja).

 

A túra

A Sarban forrásoktól indultam fél 9 körül. Hamar elértem a Prutašhoz vezető hegygerinc tövéhez. Ott a rosszul jelzett ösvény "elveszett". De 10 perc keresés után meglett. Felmentem a gerincre, ahol sapkalesodró erejű szél volt. A növényzet és a kilátás gyönyörű. Hamarosan a Prutaš lapos tetejére értem.

A Prutašról nehezen találtam meg az utat, mely levezet a Prutaš és a Gruda közötti hágóhoz. A hágótól a Grudára semmilyen ösvény nem vezet: a törpefenyő csoportok és a sziklák közt nekem kellett megtalálni a járható utat. Nem baj: legalább a Gruda is adott élményt. A kilátás a Grudáról van olyan szép, mint a Prutašról! 

A Grudáról vissza kellett másznom a Prutašra, majd onnét le a Skrcko-tó völgyébe. A mély völgyből pedig fel a Bobotov kuk hegycsoportjához. Ebben a hegycsoportban valójában a Lucin vrh nevű csúcsot akartam megmászni. De rosszul sikerült beazonosítanom, és így a Đevojkára jutottam fel először. A feljutás nem volt könnyű: eddigre már fáradt is voltam, meg nehéz és veszélyes is volt kézzel-lábbal mászni a Đevojkára, ahova nem vezet út, viszont a kb. 45 fokos és több száz méter mélyre szaladó lejtő sziklái lazák és morzsalékosak. De azért feljutottam. Természetesen lefelé sem volt könnyű.

A Đevojkán túl voltam, de a Lučin vrhön még nem. Most már rájöttem, hogy melyik az a csúcs. Sajnos vissza kellett menni egy kicsit az eredeti útvonalon. Maga a csúcs semmilyen technikai kihívást vagy egyéb élményt nem jelentett. De "kipipáltam".

"Nettó" szintemelkedés: 642 m

A teljes aznapi túra bruttó szintemelkedése: 1735 m

A teljes aznapi túra hossza: 24 km

A teljes aznapi túra időtartama: 11 óra