Jezerski vrh

A Jezerski vrh a szlovéniai Pohorje hegység 3. legmagasabb csúcsa. Tetején méretes partizánemlékmű tormyosul. A hegy magassága 1537 méter. Dominanciája 2,5 km, azaz 2,5 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy a Črni vrh (1543 m). A Jezerski vrh prominenciája mindössze 65 méter.

Nem messze a hegycsúcstól fekszik a Ribniško Jezero nevű tó. Több szempontból is különleges ez a tó. Ritka jelenség az, ha egy tó egy lapos hegygerinc tetején helyezkedik el! Emellett a tó mocsaras partjait törpefenyő borítja. A Pohorjében a törpefenyő nagyon ritka. De itt van.

Motiváció

A Jezerski vrhre valójában a Črni vrhi kirándulásom vezetett. A Črni vrh - hiába magasabb néhány méterrel - egy unalmas hegy. A Jezerski vrh és az oldalában fekvő Ribniško Jezero sokkal érdekesebb úticél.

A túra

Reggeli pécsi indulás után még dél előtt sikerült Gornji Doličba érni. Gornji Dolič nem a legközelebbi pont a Pohorje hegység meghódításához. Azért ezt az indulási helyet választottam, hogy a nem túl magas hegység relatív magasságát "növeljem": Gornji Dolič az egyik legmélyebben fekvő környékbeli falu. Evvel a módszerrel sikerült elérnem, hogy 1000 métert meghaladó szintemelkedést kelljen teljesítenem. Gornji Doličból a hegység lábánal fekvő Mislinja faluba gyalogoltam. A komolyabb kirándulás itt kezdődött. Rosszul jelzett, de szép tájakon átvezető turistautakon jutottam a Križevski vrh csúcsáig. Útközben számos szép tavaszi virágot láttam. A Križevski vrhtől folytattam az utamat a Črni vrhre. Egy idő után hófoltok jelentek meg. Majd a hó egyre mélyebb lett: a csúcson helyenként a méteres magasságot is elérte.

Útközben nem találkoztam senkivel, de a csúcson volt két másik kiránduló is. A Črni vrhről továbbmentem a Jezerski vrhre. A jelzett utat elvesztettem. Égtáj szerint haladtam a ritka fenyvesben tovább. Óvatosan kellett haladni, mert a vizes hó helyenként másfél méter is volt. Egy idő után visszataláltam a turistaútra. Április lévén a Ribniška Koča turistaház melletti sípálya már nem volt használatban: vizes hó fedte. A Jezerski vrh közelében ért az út legnagyobb élménye: óriási sáfránymező a hóban! Az élmények folytatódtak: a hegycsúcs megmászása után hamarosan a törpefenyőkkel körülvett tóhoz érkeztem. De az idő elhúzodott: vissza kellett fordulni. Sietve - gyakran futva - mentem vissza a 8 kilométerre fekvő Mislinja faluig. 
 

"Nettó" szintemelkedés: 1002 m

A teljes túra (Križevski vrh + Črni vrh + Jezerski vrh) "bruttó" szintemelkedése: 1095 m

A teljes túra hossza: 19 km