Glitzfelsen

A Glitzfelsen a Koralpe legmagasabb pontjának, a Grosser Speikkogelnek keleti irányban húzódó 7-8 km hosszú gerincének egyik kiemelkedése. 1828 méter magas. Önmagában nem egy jelentős kiemelkedés: dominanciája 500 méter, prominenciája csekély 25 méter. A Koralpe általában nem túl élménydús környezetéhez képest itt látnivalót ad néhány szép sziklaformáció, és a szép alpesi növényzet.

Motiváció

Az egyetlen ok, hogy "megmásztam" ezt a hegyet, az az volt, hogy útba esett St. Oswaldból a Grosser Speikkogelre vezető utamon.

A túra

Reggeli pécsi indulás után még 10:30-kor sikerült St.Oswaldba érnem. Rövid keresgélés után megtaláltam az E6-os hosszútávú túraútvonal ösvényét. Az ösvény kevéssé volt kijárva, és a nap során megtett 38 kilométer alatt alig találkoztam kirándulókkal. Egy völgy keresztezése után elhaladtam néhány erdei lakóház/tanya mellett, majd eljutottam a kis hegyi faluba St. Katharinába. A következő állomás a Jägerwirt-turistaház volt, majd a Schwanberger-Brändlhütte turistaház. Innét további 4 km a Glitzfelsen. Az út egyenletesen emelkedett, többnyire fenyvesekben, néha rétekkel tarkítva. A Glitzfelsenről késlekedés nélkül továbbindultam a Grosser Speikkogelre.

"Nettó" szintemelkedés: 1259 m

A teljes túra (Glitzfelsen + Grosser Speikkogel + Kleiner Speikkogel) bruttó szintemelkedése 1801 m

A teljes túra hossza: 38 km

A teljes túra időtartama: 9 óra