Klosterwappen

A Klosterwappen a Scheeberg és egyben Alsó-Ausztria legmagasabb csúcsa is. Magassága 2076 méter. Dominanciája jelentős: 51 km, azaz 51 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb másik hegycsúcs. A legközelebbi magasabb csúcs a Ringkamp (2153 m). A Klosterwappen prominenciája is impozáns: 1344 méter! 

Motiváció

A közeli Sopronban töltött családi nyaralásba beilleszthetőnek tűnt egy rövid egyéni schneebergi kiruccanás is. Az igazságot megvallva, a családi nyaralás helyszínét már eleve úgy választottam meg, hogy beilleszthető legyen egy schneebergi túra. Egy schneebergi túrának pedig elmaradhatatlan kelléke kell, hogy legyen legmagasabb csúcsa, a Klosterwappen.

A túra

Annak érdekében, hogy a Scheeberg tetejére minél nagyobb szintkülönbség leküzdésével jussak fel, nem a legszokványosabb indulási helyet választottam, hanem egy völgyalji helyet, amit Kaiserbrunnak hívnak. A Sopron melletti Hegykőről reggel 4:25-kor indultam, és 5:45-kor már a Kaiserbrunn nevű helyen voltam. Innét gyorsan elsétáltam a Weichtal turistaháthoz. A Turmsteinhoz a Weichtal hasadékban mentem föl. A Weichtal hasadékban biztosított út vezet. A hasadék nagyon szép, de az út nehézsége elhanyagolható (A/B). A Turmstein via ferrataja már kicsit nehezebb. Viszont nagyon rövid: akár 10-15 percig is eltart az út rajta. A Turmsteintól tovább siettem a Klosterwappenre. A csúcshoz közeledve harmonikaszóra lettem figyelmes. A csúcskeresztnél megláttam, hogy két népviseletbe öltözött harmonikás húzta a nótát. Ők később zenélve átvonultak a szomszédos Kaiserstein hegycsúcsra. Hogy boldogságuk teljes legyen, a sört vitték utánuk. Akár a zenészek, én is a Kaisersteinra folytattam utamat.

"Nettó" szintemelkedés: 1555 m

A teljes túra (Turmstein + Klosterwappen + Kaiserstein) bruttó szintemelkedése 1750 m

A teljes túra hossza: 22 km

A teljes túra időtartama: 7 óra