Madaras

A Madaras nevű hegycsúcs a Madaras-hegység legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 1346 méter. Dominanciája 41 km, azaz 41 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs az 1750 méter magas Durková az Alacsony-Tátrában. A  Nagy-Kriván prominenciája 958 méter.

Érdekes, hogy a Nagy-Krivánnak elnevezett hegy sokkal alacsonyabb a Tárában lévő Krivánnál, mely 2494 méter magas. A helyzetet bonyolítja, Kis-Fátra (melynek legmagasabb pontja a Nagy-Kriván) viszont magasabb, mint a Nagy-Fátra.

Motiváció

Már gyerekkoromban a Kárpát-medence domborzati térképét nézegetve feltűnt a szép nevű Madaras. Aztán 2009-ben, amikor kikutattam, hogy a Trianon előtti Magyarország vármegyéinek mik a legmagasabb pontjai, a Madaras jelentőséget nyert: Bars-vármegyének ez a legmagasabb hegye. Terveztem is, hogy megmászom egyszer. Ez az alkalom 2013-ben követketzett el. Pécsről utaztam Krakkóba autóval. Eredetileg az Alacsony-Tátra vagy a Nagy-Fátra egyik csúcsát szerettem volna megmászni útközben. Ám az időjárás közbeszólt. Tervezett túrázási helyszíneimre nem jeleztek előre túl jó időt. A Madaras csak kis kitérőt jelentett, viszonylag jó időjárással az előrejelzés szerint. Tehát eljött a Madaras ideje!

A túra

Kicsit későn indultam el Pécsről. Talán túl sokszor álltam meg útközben. Így aztán a tervezettnél később is tudtam megkezdeni a kirándulást: 15:40-kor. Madarasaljáról indultam, és a "Partizán-út" nevű ösvényen mentem fel a hegyre. A falu melletti réten nagy örömömre sok virágzó őszi kikericst láttam. Nagy örömömben máris elvétettem a jelzett utat. Szerencsére nem véglegesen. Valamivel több, mint egy kilométer megtétele után visszajutottam a jelzett útra. Szerencsére ez nem okozott számottevő kitérőt. Mert az időm kevés volt. A hegy teteje már most felhőben volt, és az alkonyat is közeledett. Még az út elején voltam, amikor egy szembe jövő helyi turistacsapat egyik tagja megkérdezte, hogy hová megyek. Mondtam, hogy a Madarasra. Szerinte a Madarast aznap már nem lehetett megmászni, csak ottalvással. Mondtam neki, hogy 7-kor már visszaérek a faluba. Hát nem hitte el. Pedig ha tudta volna, hogy a Madaras után még a közeli Kis-Homolkára is elmegyek!

Na de ahhoz, hogy mindez megtörténhessen, gyorsan kellett haladnom. Szerencsére az út meredeksége optimális volt: nem túl meredek, úgyhogy 5 km/óra sebességgel tudtam fölfelé haladni. De elég meredek ahhoz, hogy a 720 méteres szintkülönbséget gyorsan legyőzhessem. Az út nem volt túl változatos. Sűrű erdő, többnyire bükkös és fenyves. Az egyhangúságot a "Partizán" turistaház szakította meg. És néhány helyen a 70-es évekből származó útjelző táblák is érdekesek voltak. A csúcs felé közeledve a hegyet borító felhőben mentem tovább. A felhőben és a sűrű bükkerdőben meglehetősen sötét volt. És hát a napnyugta is egyre közelebb volt. Kicsit ideges voltam, hogy medvével találkozok, de szerencsére egész útun csak két szarvassal találkoztam. Kissé nyomott hangulatomat feldobta, amikor a csúcsra értem. A csúcs meglehetősen jól nézett ki az addigi sűrű és unalmas erdőhöz képest! Ritkásan álló törpe növésű fákkal volt borítva a csúcs 100-200 méter átmérőjű platója. A fák között áfonyabokrok, helyenként pirosodó levelekkel. Meg sötétnarancs berkenyebogyók. A csúcson álló kereszt mellett pedig sziklás mélység húzódott. Kilátás persze semmi a köd miatt, de a csúcs-érzés mégis megvolt a viharos erejű fagyos szél miatt. Majd sok fénykép elkészítése után mentem tovább a Kis-Homolkára - hogy azután ismét visszatérjek a Madarasra - mert visszafelé is útba esett.

 

A Madaras Kis-Homolka túra "nettó" szintemelkedése: 720 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 887 m

A túra teljes hossza: 14 km

A túra teljes időtartama: 3 óra