Szitnya

A Szitnya a Selmeci-hegység legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 1009 méter. Dominanciája 28 km, azaz 28 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs az 1023 méter magas Priečne a Jávorosban . A Szitnya prominenciája 580 méter.

A Szitnya Szlovákia legjelentősebb vulkáni hegye. A hegy nagy része llombos erdővel és fenyvessel borított, de a hegycsúcs környékét szép hegyi gyepek és látványos andezit sziklák teszik érdekessé. És még egy középkori várrom is van a hegyen: Szitnya vára.

Motiváció

A Szitnya már régen felkeltette figyelmemet, mint a Budapesthez második legközelebb eső 1000 méternél magasabb hegy. (A legközelebbi a Kékes). Emellett még a történelmi Hont-vármegye legmagasabb csúcsa címmel is büszkélkedhet. Ezért aztán egyik alkalommal, amikor Pécsről Krakkóba utaztam, kis kitérőt tettem a Szitnyához.

A túra

Nem a legjobb előjel volt, hogy Selmecbánya környékén a túrát megelőző napokon kb. 50 centiméteres hó esett. Túrámat az Illés nevű faluból terveztem indítani. A Selmecbányáról Illésre vezető jeges útom még kisebb nehézségekkel feljutottam a félúton lévő dombhátra, ám a völgyben lévő faluba már nem mertem lemenni autóval. Ezt jól is tettem: aki lement autóval, az nem biztos, hogy vissza tudott jönni. Így a túra kicsit hosszabb lett. Végig vizes hóban mentem, és a túra jelentős hosszában szűz hóban. Aminek magassága 20 és 60 centiméter között változott. Nem volt könnyű. Néha ilyenkor eszembe jut, hogy ezt most miért is csinálom? Miért jó térdig átázott vizes-jeges farmernadrágban gázolni a hóban 3 órán keresztül? Nem tudom. De azért inkább jó, mint rossz. Evvel a vleményemmel eléggé egyedül lehetek. Senkivel sem találkoztam a túra során.

 

"Nettó" szintemelkedés: 528 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 735 m

A túra teljes hossza: 8 km

A túra időtartama: 3 óra