Lenzmoarkogel

A Lenzmoarkogel a Gleinalpe legmagasabb hegye. Magassága 1991 méter. Dominanciája 22 km, azaz 22 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs az 2114 méter magas Lamprechthöhe. A Speikkogel prominenciája körülbelül 560 méter. Noha a Lenzmoarkogel a legmagasabb hegye a hegyláncnak, a legtöbb térkép mégis csak a második legmagasabb Speikkogelt jelöli, míg a Lenzmoarkogelről megfeledkeznek.

A Lenzmoarkogel teteje lapos, ám hegyoldalai meredekek.

Motiváció

Ezen a napon Pécsről Bécsbe terveztem utazni autóval. A Bécs közeli jelentősebb hegyeket már mind megmásztam korábban. A Hohe Veitsch nevű hegyen - ami már nincs is igazán közel Bécshez - még nem voltam, ezért ezt terveztem eredetileg. Ám az időjárás előrejelzés szerint ott eső lett volna aznap, míg a Graztól északnyugatra fekvő Gleinalpeba jó időt jeleztek előre. Na jó, Graz már tényleg nem esik útba Bécsbe menet, de hát mit lehet tenni? Irány a Gleinalpe!

A túra

A Speikkogel és a Lenzmoarkogel elég messze van minden lakott településtől. A legalkalmasabb indulási pontnak az Übelbach völgyében húzódó közút vége tűnt. Innét kezdve már gyalog mentem tovább a hosszú makadámúton a völgy mentén. Majd innét leágazott a turistaút - pontosabban fel a hegyoldalban, fel egészen az 1586 méter magasan fekvő Gleinalm Turistaházig. Innét kezdve már még meredekebb lett a turistaút, mely végül a hegycsúcson felállított keresztnél ért véget.

Innét a közeli Lenzmoarkogelre sétáltam át. Mindössze 1 kilométeres táv. A nyeregben még volt némi hó. A Lenzmoarkogel tetején a kereszt mellett volt egy jegyzetfüzet a túrázók bejegyzései számára elhelyezve. Ennek alapján 3 napja nem volt senki a hegyen. Pedig szép májusi idő volt. De igaz is: nem találkoztam senkivel útközben. Csak egy órával később, visszafelé menet, a Speikkogel alatt fekvő Gleinalm Hütte mellett láttam 3 kirándulót.

 

A Speikkogel-Lenzmoarkogel túra "Nettó" szintemelkedése: 1158 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1209 m

A túra teljes hossza: 17 km

A túra teljes időtartama: 6 óra