Babia Góra

A Babia Góra a Beszkidek legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 1725 méter. Dominanciája 40 km, azaz 40 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs az 1806 méter magas Zuberec a Liptói Tátrában. A Babia Góra prominenciája 580 méter.

A Babia Górán át húzódik a szlovák-lengyel határ. A Babia Góra gyakorlatilag Szlovákia legészakibb hegye: csúcsa mindössze 5 kilométerre esik az ország legészakibb pontjától.

Motiváció

A Babia Góra számos szempontból felhívja magára a figyelmet:

  • A Beszkidek legmagasabb pontja
  • Lengyelországban a Tátrán kívül ez a legmagasabb hegy
  • Szlovákiában a Tátrán és az Alacsony-Tátrán kívül ez a legmagasabb hegy
  • A Trianon előtti Magyarország majdnem legészakibb pontja
  • II. János Pál pápa egyik kedvenc kiránduló helye. És általában a lengyelek egyik legkedveltebb kiránduló célpontja.

Így aztán amikor lehetőségem lett rá, én is elmentem ide.

A túra

A hegycsúcstól keletre fekvő hágótól terveztem megkezdeni a túrát. Nem a hágónál lévő parkolóban áltam meg az autóval, hanem párszáz méterrel odébb (megspórolandó néhány Zlotyt). Az idő rossz volt: hűvös, párás, és majdnem szemerkélt az eső. De csak majdnem. Erős tempóban elindultam fölfelé. Az ösvény egyenletesen emelkedett. Meglehetősen egyhangú út: van ugyan két kiépített kisebb kilátó-pihenő hely útközben, de különben semmi. Csak megy az ösvény felfelé, és semmi más. Ami mégis felüdülést okoz: szép lassan változik a növényzet. A magas fenyvest alacsonyabb fenyők, majd törpefenyő váltja fel. A törpefenyők között áfonya és rhododendron is van. Majd a törpefenyők után füves területen vezet tovább az ösvény. A réteken sok a virág: például nárciszképű szellőrózsa és havasi kökörcsin. Helyenként nem is füves, hanem sziklás a terep. Majdnem igazi hegynek néz ki a Babia Góra. Azt, hogy milyen a kilátás, azt nem tudom, mert a hegy felhőben volt, és minél feljebb mentem, annál sűrűbb volt a felhő. És hideg is volt: a csúcson lévő irányjelző tábla (építmény) deres-zúzmarás kicsapódástól lett díszes. A kellemetlen idő miatt nem sokat húztam az időt, hanem amilyen hamar csak lehet, visszaereszkedtem az autóhoz. És fél órával később már egy wellness panzió medencéjében pihentem ki a "megpróbáltatásokat".

 

"Nettó" szintemelkedés: 736 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 759 m

A túra teljes hossza: 5 km

A túra időtartama: 3 óra