Veitsch

 A Veitschalpe az Alpok stájerországi részének egyik kisebb hegycsoportja. Legmagasabb pontja 1981 méter. Mivel mészkőből épül fel, ezért igen látványos formákat mutat. Megtalálhatóak úgy a majdnem függőleges sziklafalak mint a magas fennsíkok. A hegység lábai fenyőerdőkkel borítottak, míg a magasabban fekvő részek füvesek vagy csupasz sziklák.

Motiváció

Pécsről Bécsbe utazva keresetem olyan útba ejthető hegyet, ami nem jelent nagy kitérőt, és néhány óra alatt meg is mászható. A Semmering környéki jelentősebb hegyeken már mind jártam, ezért a kissé nyugatabbra eső Rennfeld és Veitsch között hezitáltam. Végül a Veitsch mellett döntöttem. Magasabb is, híresebb is és valószínűleg szebb is. Utazásom napján 2-3 miliméter esőt jeleztek előre a területre. Ez a tényező is a Veitsch felé terelt: a hőmérsékleti viszonyok alapján a Veitschen szállingózó hóra számítottam (bejött!), míg a Rennfelden inkább eső, esetleg havaseső lett volna. Azért havazásban jobb kirándulni, mint esőben.

A túra

Szűkös volt az idő a tervezett útra. Október közepe lévén a nappal hossza már rövid volt, amit a borult idő még rövidebbé tett. Az út pedig hosszú. Ezért siettem. Talán túlságosan is. Olyannyira, hogy a sietségben nem tájékozódtam megfelelően, és a Brunnalmnál tervezett indulás helyett egy kissé odébb fekvő völgyben kötöttem ki az autóval: a Steinbachgrabenben. Csak egy rossz térképem volt, és nem tudtam pontosan, hogy hol vagyok. Az ugyan ki volt írva, hogy a Hohe Veitsch 5 és fél órára van onnét gyalog. Ami azt jelenti, hogy nem a Brunnalmnál vagyok, hiszen onnét másfél óra a csúcs. De nem is lehetek túl messze, mert a Hohe Veitschot, mint célt még jelzik innét. Végül úgy döntöttem, hogy akárhol is vagyok, azért elindulok kirándulni, ha már itt vagyok. Jelszóm: mindig fölfelé. (A jelszó azért kellett, mert térképem nem volt). Ez az elv bevált, mert ha kicsit több időm lett volna, akkor eljutottam volna a csúcsra. De nem volt elég időm. Kiszámoltam, hogy mikor kell ahhoz visszafordulni, hogy sötétedéskor az autóhoz visszaérjek. De dolgozott bennem a kisördög: nem fordultam vissza a számított időpontban. Még 20 percet mentem tovább, bízva, hogy eljutok a csúcsig. Mivel nem volt térképem, és a sűrű köd miatt csak 20-30 méterre láttam, ezért végig bíztam, hogy odaérek. Nem értem oda, és vissza kellett fordulnom. Egyrészt a késői időpont miatt. Másrészt az erős jeges szél miatt. Meg a köd miatt. Meg mert egyedül voltam, és térképem se volt.

Azt csak utólag, otthon egy online térképet tanulmányozva tudtam meg, hogy a Veitsch egyik mellékcsúcsáig jutottam el: az 1810 méter magas Hasenkogelig. Nem voltam már túl messze a céltól. Visszafelé még megmásztam egy kb. 1590 méter magas névtelen hegyet, meg az 1551 méter magas Schobersteint, mert hiányérzetem volt az elmaradt Hohe Veitsch miatt. Az autóhoz vezető utolsó 40 percet már gyakorlatilag teljes sötétben tettem meg.

Mivel a Veitsch csúcsán nem voltam, ezért később még el szeretnék menni ide.

 

"Nettó" szintemelkedés: 881 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1103 m

A túra hossza: 11,5 km

A túra időtartama: 4,5 óra