Grintovec

A Grintovec az Kamniki-Alpok legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 2558 méter. Dominanciája 53 km, azaz 53 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs a 2864 méter magas Triglav, Szlovénia (és a volt Jugoszlávia) legmagasabb hegycsúcsa. A Grintovec prominenciája 1706 méter.

A Grintovec egy csupasz éles mészkőből álló sziklapiramis. Különösen északi és nyugati oldala meredek - a függőlgeshez közelít.

Motiváció

A Grintovec egy igazán jelentős hegycsúcs. Úgy gondolom, hogy nebvezhetjük Szlovénia második legfontosabb és második legismertebb hegycsúcsának a Triglav után. Mindezeken túl ez a legközelebbi 2500 méternél magasabb hegy pécsi lakóhelyemről nézve.

A túra

Már a túra előtti éjszakázás is izgalmas volt: a Raduha egyik lakatlan déli völgyében vertem fel a sátrat. Egyedül vadkempingezni mindig izgalmas, különösen ha éjszaka jönnek-mennek a vadállatok a sátor körül. Na, ez most megvolt, és igen zajosak voltak. Hajnalban, amikor már megláthattam az állatokat, derült ki, hogy csak vérmókusok voltak.

A Grintovec északi oldalán lévő völgyben van egy autóparkoló 997 méter magasságban. Fél nyolckor értem ide autóval - és már majdnem tele volt a parkoló. Innét a hegycsúcsra úgy mentem, hogy minél többet árnyékban tartózkodjam. Aznap történelmi melegrekord volt Szlovéniában. Az árnyékos, B kategóriájú via ferrata úton mentem fel a Mlinarsko sedlon át a Grintovc csúcsára. Délben értem fel - és már vagy 25 turista volt a csúcson. A csúcs nem tetszett: a kilátás kicsit párás volt, a nap forrón sütött, ráadásul birkabogyóval (vagy valami hasonlóval) volt borítva a csúcs. Hamar továbbmentem a Kočna irányába. Noha fáradt voltam, úgy gondoltam, hogy a Kočnára még felmászom. Ez végülis nem sikerült: 2320 méter magasságban van egy lapos sziklahasadék, amin közepesen nagy hátizsákommal nem tudtam átjutni. Persze ha az életem múlik rajta, biztos átjutok. Szerencsére nem így volt, és ezt feladtam. Így aztán visszafordultam, fáradtan leereszekedtem az autóhoz, és a túra véget ért. Ami azért a Kočna nálkül is elég komoly volt.

 

"Nettó" szintemelkedés: 1561 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1781 m

A túra hossza: 12 km

A túra időtartama: 9 óra