Nagy-Kriván

A Nagy-Kriván a Kis-Fátra legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 1709 méter. Dominanciája 41 km, azaz 41 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs az 1750 méter magas Durková az Alacsony-Tátrában. A  Nagy-Kriván prominenciája 958 méter.

Érdekes, hogy a Nagy-Krivánnak elnevezett hegy sokkal alacsonyabb a Tárában lévő Krivánnál, mely 2494 méter magas. A helyzetet bonyolítja, Kis-Fátra (melynek legmagasabb pontja a Nagy-Kriván) viszont magasabb, mint a Nagy-Fátra.

Motiváció

A Nagy-Kriván két történelmi magyar vármegyének is a legmagasabb pontja: Turóc-vármegyének és Trencsén-vármegyének. Emiatt már évekkel ezelőtt kinéztem magamnak, mint túrázási célpontot.

A túra

Szállásom Alsókubinban volt. Az volt a tervem, hogy nagyon korán "meghódítom" a hegyet, úgy, hogy utána a szállodába visszatérve még reggelizhessek, majd napközben elautózzak Budaörsre a munkahelyemre, és egy is munka után haza Pécsre még ugyanazon a napon.

Reggel 5-kor indultam el a szállodából. Fél óra autózással eljutottam a Nagy-Krivántól északra fekvő sípálya alsó végéhez. A sílift természetesen nem működött - és természetesen akkor sem vettem volna igénybe, ha működik. Megkezdtem a felkapaszkodást a meredek hegyoldalban a sípálya mentén. Az út meredek volt. A sípálya mentén a növényzet is meglehetősen kiábrándító képet mutatott: a pálya felszíne alacsony bozótos-gazos növényzettel volt borítva. Még mielőtt felértem volna a sípálya felső állomásához, belementem egy felhőbe. Ez a felhő a csúcsig végig körbevett. Így kilátás nem volt. A hegy nem tűnt változatosnak és szépnek. Kis örömöt csak néhány harangrojt nevű virágocska, sugárkankalin, törpefenyők meg enciánok okoztak. Meg néhány hófolt. Mivel kilátás sem volt, a hegycsúcsról siettem vissza. Várt a reggeli a szállodában, meg még az egész napi program...

 

Szintemelkedés: 980 m

A túra teljes hossza: 6.6 km

A túra időtartama: 3 óra