Chopok

A Chopok az Alacsony-Tátra második legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 2023 méter. Dominanciája 3 km, azaz 3 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs a 2043 méter magas Gyömbér. A Chopok prominenciája 267 méter.

A Chopok csúcshoz közeli részei füves-kopasz részek, amit a sífelvonók építmnyei csúfítanak el. A hegyoldalak lejjebb eső részei fenyővel borítottak.

Motiváció

A Felvidéken - azaz Szlovákiában - körülbelül 20 darab 2000 métert meghaladó hegycsúcs van, melyet legálisan meg lehet mászni hegymászó klubtagság nélkül. Ezek között a Chopok a legkevésbé kívánatos. A csúcs közelébe felvezető felvonók és a hegyen lévő építmények miatt nem igazán szép hely. Ám mégis 2000 méter feletti. Ráadásul könnyen megközelíthető. Ezért ez a hegycsúcs is sorra került...

A túra

Északi irányból "támadtam", Deményfalu felől. Hiába volt a síszezon közepe, könnyen találtam helyet a teljesen üres legfelső, 1-es számú parkolóban. Kora reggel volt, és a síelők túlnyomó része valószínűleg még ágyban volt. Induláskor gyakran nehéz megtalálni a keresett utat. Most (sem) sikerült, és fölöslegesen megtettem a hóban 1 kilométert a Deres irányába. Valójában a Deresre is felmehettem volna, de 1 km után az arra vezető ösvényen megszűntek a nyomok. És 30-40 centiméteres szűz hóban egyedül nem akartam belevágni egy 1000 méter szintemelkedéssel bíró túrába. Különösképpen, hogy aznap még haza is akartam menni Pécsre. Tehát visszafordultam, és megkerestem a Chopokra vezető utat. Meg is lett, de nem sokáig mentem rajta. Az ösvény elveszett, viszont helyette egy tökéletes felületű, tömörített-gyalult sípályát találtam. Így hát ezen mentem fel gyakorlatilag egészen a csúcsig. Ilyet se csináltam még. Az út kétharmadáig egyedül voltam, majd beindultak a síliftek: ontották magukból a síelőket, akik száguldoztak lefelé velem szemben. A sípálya tetejétől a Chopok csúcsa talán 200 méterre volt a térkép szerint. De mivel minden ködben volt, a csúcsot mégis nehezen találtam meg. Persze meglett végül. Érdekes volt a sípálya lefelé, de annyira nem, hogy lefelé is ott menjek le. Kabinos sífelvonóval mentem le, ami még pénzbe sem került. Gondolom, csak a felfelé menőket ellenőrizték. Persze ki is megy le felvonóval egy sípályán?? Csak kétharmad távot mentem le a felvonóval. Az utolsó szakaszt gyalog (futva) tettem meg a sípályán. Sajnos elvétettem a lefelé vezető pályát, és a parkolóban hagyott autótl mésfél kilométerre, egy mélyebben fekvő völgyben értem ki az autóúthoz. Hát nem esett jól a visszakapaszkodás az autóhoz. Na nem baj: ezután még 7 órát pihenhettem az autóban ülve hazafelé vezetve.

 

"Nettó" szintemelkedés: 1006 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1185 m

A túra teljes hossza: 6 km