Speikkogel (Gleinalpe)

A Wikipédia 12 Speikkogel nevű hegyet sorol fel Ausztriában. Ez a Speikkogel a Gleinalpe második legmagasabb hegye. Magassága 1988 méter. Dominanciája 1 km, azaz mindössze 1 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs az 1991 méter magas Lenzmoarkogel. A Speikkogel prominenciája körülbelül 40 méter. A Speikkogel hiába csak a második legmagasabb hegye a hegyláncnak, a legtöbb térkép mégis csak ezt a csúcsot jelöli, míg a Lenzmoarkogelről megfeledkeznek.

A Speikkogel csúcsa lapos. Hegyoldalai meredekek, és főleg a déli oldalán legelők vannak. Az osztrák lipicai ménes nyári legelői ezek.

Motiváció

Ezen a napon Pécsről Bécsbe terveztem utazni autóval. A Bécs közeli jelentősebb hegyeket már mind megmásztam korábban. A Hohe Veitsch nevű hegyen - ami már nincs is igazán közel Bécshez - még nem voltam, ezért ezt terveztem eredetileg. Ám az időjárás előrejelzés szerint ott eső lett volna aznap, míg a Graztól északnyugatra fekvő Speikkogelre jó időt jeleztek előre. Na jó, Graz már tényleg nem esik útba Bécsbe menet, de hát mit lehet tenni? Irány a Speikkogel!

A túra

A Speikkogel elég messze van minden lakott településtől. A legalkalmasabb indulási pontnak az Übelbach völgyében húzódó közút vége tűnt. Innét kezdve már gyalog mentem tovább a hosszú makadámúton a völgy mentén. Majd innét leágazott a turistaút - pontosabban fel a hegyoldalban, fel egészen az 1586 méter magasan fekvő Gleinalm Turistaházig. Innét kezdve már még meredekebb lett a turistaút, mely végül a hegycsúcson felállított keresztnél ért véget.

Innét a közeli Lenzmoarkogelre sétáltam át.

 

A Speikkogel-Lenzmoarkogel túra "nettó" szintemelkedése: 1158 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1209 m

A túra teljes hossza: 17 km

A túra teljes időtartama: 6 óra