Niederwechsel

A Niederwechsel az Alpok legkeletibb hegységének, a Wechselnek 4. legmagasabb pontja. Ausztriában  található.

Magassága 1669 méter. Dominanciája 3 km, azaz 3 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegycsúcs. A legközelebbi nála magasabb hegycsúcs a Hochwechsel (1743 m), mely a Wechsel legmagasabb pontja. A Niederwechsel prominenciája 47 m.

Motiváció

Üzleti út miatt Bécsben volt dolgom. Ebédidőben végeztem ott. Az irodából kilépve ronda szürke és borult idő fogadott. Elindultam hazafelé az autópályán. Az A2-es és az A4-es autópálya elágazásához érve dél felé tekintve úgy láttam, hogy messze délen a szürke felhőtakaró felszakad és átlátszik a világoskék ég. Hirtelen döntéssel a budapest felé vezető autópálya helyett a déli irányba vezető A2-est választottam! Hiszen innét csak 40 percnyi autózásra van a Wechsel!

A túra

A Niederwechselre vezető turistaút szinte a főút mellől indul. A Niederwechsel csúcsa pedig 5 kilométer alatt elérhető innét - alig több, mint egy óra, ha siet az ember. Siettem is, mert már délután volt, és aznap még haza is kellett érnem Pécsre. Térkép nem volt nálam, de fejből elég jól emlékeztem a Wechsel turistatérképére. Ennek ellenére egy útelágazásnál mégis a rosszabbik utat választottam. Hamar kiderült, hogy ez mégsem jó út. A korrekciót úgy végeztem el, hogy belőttem az északnyugati irányt (persze iránytűm se volt, de sikerült), és így eljutottam a Vorauer Schwaig turitaházig, ahonnét már jelzett úton jutottam fel a csúcsra. Ott igen erős és hideg szél fújt, úgyhogy hamar indultam vissza. Visszafele már nem az erdőn át mentem vissze az autóhoz, hanem a legrövidebb jelzett turistaúton.

 

A túra hossza: 10 km

"Nettó" szintemelkedés: 631 m

"Bruttó" szintemelkedés: 638 m

Időtartam: 2,5 óra