Vésett-kő

A Vésett-kő a Liptói-havasok főgerincét képző Vörös-hegyek legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 2122 méter. Dominanciája 6 km: a nála magasabb Nagy-Köves (2127 m) ilyen messze esik tőle. A Vésett-kő prominenciája 367 méter.

Motiváció

Lett volna egy szabad hétvégém Krakkóban. Ezt inkább a Tátrában töltöttem el. A Vörös-hegyek csoportja egy közepesen nehéz túra egy napra Zakopanéból. Pont megfelelő volt a szombati napra.

A túra

A nemzeti park Gronik nevű bejáratánál terveztem megkezdeni a túrát. Látván, hogy a parkoló fizetős, gyorsan kerestem - és találtam - egy ingyenes helyet leparkolni, kb. 1 kilométerrel odébb. Dupla nyereség: néhány Zloty megspórolása, és kicsit komolyabb túra. A nemzeti parkba való belépődíjat már nem tudtam megspórolni. A továbbiakban kellemes - ám többször igen meredek - erdei ösvény vezetett fel a Liptói-havasok gerincének irányában. Az általam választott ké jelzésű turistaúton szerencsére nem sokan jártak. A csúcs közelében az erdő megszűnt, a kilátás kinyílt a füves hegyhátak fölött. A kirándulókból pedig itt már sokkal több volt. Nem igazán tudom elképzelni, hogy ilyen nagy számban honnét jöttek. A hegycsúcson csak néhány percet töltöttem, mert aznap még sok további közeli csúcs várt rám.

A Vésett kőhőz egy széles gerincen kényelmes úton lehet átmenni, Szerintem ezen a rövidke szakaszon 2-300 kirándulóval találkoztam. A Vésett-kő csúcsa körül rengeteg "kőemberkét" építettek ráérő kirándulók.

 

A Kis-réti-hegy Vésett-kő –  Sötét-hegy – Vésett-kő – Kis-réti-hegy – Konrád-púp túra "nettó" szintemelkedése: 1202 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1475 m

A túra teljes hossza: 16.5 km

A túra teljes időtartama: 7 és fél óra