Konrád-púp

A Konrád-púp a Liptói-havasok főgerincének keleti részén fekvő hegy. Magassága 2005 méter. Dominanciája mindössze 800 m: a nála magasabb Kis-réti-hegy (2105 m) ilyen messze esik tőle. A Konrád-púp prominenciája 80 méter.

Motiváció

Lett volna egy szabad hétvégém Krakkóban. Ezt inkább a Tátrában töltöttem el. A Vörös-hegyek csoportja egy közepesen nehéz túra egy napra Zakopanéból. Pont megfelelő volt a szombati napra.

A túra

A nemzeti park Gronik nevű bejáratánál terveztem megkezdeni a túrát. Látván, hogy a parkoló fizetős, gyorsan kerestem - és találtam - egy ingyenes helyet leparkolni, kb. 1 kilométerrel odébb. Dupla nyereség: néhány Zloty megspórolása, és kicsit komolyabb túra. A nemzeti parkba való belépődíjat már nem tudtam megspórolni. A továbbiakban kellemes - ám többször igen meredek - erdei ösvény vezetett fel a Liptói-havasok gerincének irányában. Az általam választott ké jelzésű turistaúton szerencsére nem sokan jártak. A csúcs közelében az erdő megszűnt, a kilátás kinyílt a füves hegyhátak fölött. A kirándulókból pedig itt már sokkal több volt. Nem igazán tudom elképzelni, hogy ilyen nagy számban honnét jöttek. A hegycsúcson csak néhány percet töltöttem, mert aznap még sok további közeli csúcs várt rám.

A Vésett-kőhőz egy széles gerincen kényelmes úton lehet átmenni, Szerintem ezen a rövidke szakaszon 2-300 kirándulóval találkoztam. A Vésett-kőtől hasonló "tömegben" haladtam tovább a közeli Sötét-hegyre. Ott lepihentem, ettem valamit ebéd gyanánt, majd indultam vissza a Liptói-havasok gerincén keleti irányba, egészen a Konrád-púpig. A Konrád-púp előtti nyeregben leheveredtem a földre terített matracomra, fejem alá betéve a hátizsákot. Nem kellett volna. A hátizsákban volt egy másfél literes kóla, és mint kiderült, nem volt (jól) becsavarva a kupakja. Nagy része alám folyt a ragacsos lének  :-(

A Konrád-púp hegycsúcsa semmilyen benyomást nem tett rám - csak egy volt a sorban fekvő csúcsok között. Az út lefelé az autóhoz már érdekesebb volt. Gondolkodtam azon, hogy a lefelé majdnem útbe eső Giewontot is megmászom. De erről hamarletettem, amikor megláttam, hogy több száz ember áll sorba (!) a tövénél, hogy sorra kerülhessen a mászáshoz. Na nem!! Ilyenben nem veszek részt! Különben is már elég fáradt voltam... Az út a továbbiakban igen szép volt, látványos sziklatornyok között kanyargott le a völgybe a meredek ösvény.

 

A Kis-réti-hegy Vésett-kő –  Sötét-hegy – Vésett-kő – Kis-réti-hegy – Konrád-púp túra "nettó" szintemelkedése: 1202 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1475 m

A túra teljes hossza: 16.5 km

A túra teljes időtartama: 7 és fél óra