Sötét-hegy

A Sötét-hegy a Liptói-havasok főgerincét képző Vörös-hegyek egyik hegycsúcsa. Magassága 2090 méter. Dominanciája mindössze 400 m: a nála magasabb Vésett-kő (2122 m) ilyen messze esik tőle. A Sötét-hegy prominenciája 20 méter körül lehet.

Motiváció

Lett volna egy szabad hétvégém Krakkóban. Ezt inkább a Tátrában töltöttem el. A Vörös-hegyek csoportja egy közepesen nehéz túra egy napra Zakopanéból. Pont megfelelő volt a szombati napra.

A túra

A nemzeti park Gronik nevű bejáratánál terveztem megkezdeni a túrát. Látván, hogy a parkoló fizetős, gyorsan kerestem - és találtam - egy ingyenes helyet leparkolni, kb. 1 kilométerrel odébb. Dupla nyereség: néhány Zloty megspórolása, és kicsit komolyabb túra. A nemzeti parkba való belépődíjat már nem tudtam megspórolni. A továbbiakban kellemes - ám többször igen meredek - erdei ösvény vezetett fel a Liptói-havasok gerincének irányában. Az általam választott ké jelzésű turistaúton szerencsére nem sokan jártak. A csúcs közelében az erdő megszűnt, a kilátás kinyílt a füves hegyhátak fölött. A kirándulókból pedig itt már sokkal több volt. Nem igazán tudom elképzelni, hogy ilyen nagy számban honnét jöttek. A hegycsúcson csak néhány percet töltöttem, mert aznap még sok további közeli csúcs várt rám.

A Vésett-kőhőz egy széles gerincen kényelmes úton lehet átmenni, Szerintem ezen a rövidke szakaszon 2-300 kirándulóval találkoztam. A Vésett-kőtől hasonló "tömegben" haladtam tovább a közeli Sötét-hegyre. Ott lepihentem, ettem valamit ebéd gyanánt, majd indultam vissza a Liptói-havasok gerincén keleti irányba, egészen a Konrád-púpig.

 

A Kis-réti-hegy Vésett-kő –  Sötét-hegy – Vésett-kő – Kis-réti-hegy – Konrád-púp túra "nettó" szintemelkedése: 1202 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1475 m

A túra teljes hossza: 16.5 km

A túra teljes időtartama: 7 és fél óra