Dinara

A Dinara Horvátország legmagasabb hegye. Magassága 1831 méter. Dominanciája 21 km, azaz 21 kilométeres sugarú körben nincs magasabb hegycsúcs nála. Az a bizonyos magasabb hegycsúcs az 1913 méter magas Troglav, mely hegy már Bosznia-Hercegovinában van. A Dinara prominenciája 726 méter.

A Dinara egy nem túlságosan tagolt karsztos mészkőhegység. Felső részeit törpefenyő borítja, mely nagy területeken leégett.

Motiváció

Horvátország legmegasabb hegye.

A túra

A forró nappali idő miatt hajnalban indultam: már fél 4-kor az autóban ültem. 120 kilométerre volt a túra indulási pontja  - Glavas falu. Összesen talán ha 5 autót láttam ezalatt a 120 kilométer alatt. Igaz, a túra során már egy embert se láttam. Pedig hosszú volt. Az útvonal elején egy szép XIV. századi várrom állt. Később sokáig az egyhangú egyenletesen emelkedő úton haladtam tovább. Ekkor az egyetlen örömet az jelentette, hogy szépen regenerálódott növényzet borította a hegységet. Szerintem itt 20 éve felhagytak az állattartással. A hegycsúcs közelében vad nárciszos mező volt, meg néhány olvadó hófolt. Meg encián, krókusz, orchidea és sok törpefenyő. A hegycsúcson még kereszt sem volt. Visszafelé egy nejlonzacskóba hógolyót tettem, hogy visszavigyem a tengerparton nyaraló lányomnak. De hiába volt beüzemelt hűtőládám az autóban, a hógolyó elolvadt a nagy melegben, mire az autóhoz értem. Így csak egy zacskó koszos vizet tudtam átadni. Meg egy csokor kókadt júniusi nárciszt. Később a nárciszok feléedtek egy váza vízben.

 

"Nettó" szintemelkedés: 1249 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1347 m

A túra hossza: 13,5 km

A túra időtartama: 5 és fél óra