Kościelec

A Kościelec a Magas-Tátra lengyel oldalán egy látványos hegycsúcs, mely igen kedvelt turistacélpont.  Magassága 2155 méter. Dominanciája mindössze 600 m: a nála magasabb Zawratowa Turnia (2247 m) ilyen messze esik tőle. A Kościelec prominenciája 44 méter.

Motiváció

Lett volna egy szabad hétvégém Krakkóban. Ezt inkább a Tátrában töltöttem el.  A szombati program a Vörös-hegyek volt. Mivel sajnos már pénteken erősen náthás voltam, nem akartam végletesen kifárasztani magam. Ezért vasárnapra az eredetileg tervezett Granat (2240 m) helyett a két kilométerrel rövidebb túrával teljesíthető és 85 méterrel alacsonyabb Kościelecet választottam.

A túra

A nemzeti park Brzeziny nevű bejáratánál terveztem megkezdeni a túrát. Látván, hogy a parkoló fizetős, gyorsan kerestem - és találtam - egy ingyenes helyet leparkolni, kb. 600 méterrel odébb.  A nemzeti parkba való belépődíjat már nem tudtam megspórolni. A nemzeti park belépő pontja igen messze van a legközelebbi érdemleges látnivalóig. Több, mint 6 kilométert kell menni kellemetlenül egyenetlen köves úton, nem igazán szép fenyőerdőben fel a Muranowiec turistaházig. Innét a táj hirtelen sokkal szebbé válik. A magas fenyőerdőt törpefenyves váltja fel. Feltűnnek a tátra gerincének sziklás ormai. A turistaút pedig keskenyebb lesz, de jobb minőségű. Így már vidáman jutottam el a Czarny Staw nevű tengerszemig. A tó partjáról fantasztikus a kilátás. 10 perc pihenés után megkezdtem a kapaszkodást a Kościelecre. Sok a turista, és egyre több a csúcs közelében. Helyenként le kell térnem az ösvényről, hogy tudjak haladni tőlük. Van néhány biztosított szakasz, és ott nagyon lelassul a kirándulók mozgása. A csúcson is tömeg van. Kellemetlenül. Ezért 2-3 perc után lelépek. Inkább pihenek lefelé menet, a napos hegyoldalban. Rám is fér, mert elég betegnek érzem magam. Az autóhoz az út visszafele hosszú és fárasztó. Jó végre beülni az autóba. Krakkó csak 110 kilométer innét, de 3 óra kellett, hogy megtegyem ezt a távot, mert vasárnap este a visszavezető út mindig el van dugulva.

 

A túra "nettó" szintemelkedése: 1125 m

A túra teljes (bruttó) szintemelkedése: 1220 m

A túra hossza: 19.5 km

A túra időtartama: 7 óra 45 perc