Zwölferbühel

Na, ez aztán nem egy fontos hegy. A Gurktali-Alpokban található 1502 méter magas Schleichkogel mellékcsúcsa. A Zwölferbühel 1079 méter magas. Csúcsa közelében egy jelzett turistaút vezet el, de a tetejére csak egy kevéssé járt erdészeti út. Közelében található a Türkenmoos (Török-mocsár) természetvédelmi terület, ahol a Magyarországon már kihalt sárkánygyökér nő.

Motiváció

Jó dolog autóval minél magasabbra - például egy hágóra - felmenni, és onnét egy még magasabb hegycsúcsot megmászni. De számomra van abban is vonzó, ha kora reggel, ahelyett, hogy autóba ülnék, a hegyi szállásról indulok el gyalog. Így persze kevésbé jelentős célokat lehet elérni. De megvan ennek is a szépsége. Ezúttal a karintiai Glödniztben volt a szállásunk, és a Zwölferbühelt választottam ki, mint egy reggeli előtt még megtehető túra célját.

A túra

Tehát Glödnitzből indultam. Éjszaka esett az eső, és emiatt a hegyoldalban, fenyőerdőn át felfelé szerpentinező aszfaltutat választottam útvonalnak. Később kövesútra váltottam - de az se volt sáros. Minden nedves volt, lent a völgyekben pedig felhők ültek. A Zwölferbühelhez érve letértem a kövesútról. hegytető borítva volt rókagombával. Vigyázni kellet, hogy ne lépjek egyre se. Áfonyabokrocskákra viszont már muszáj volt lépni, mert lebegni nem lehet. Visszafelé megálltam a Türkenmoos természetvédelmi területnél. Lefelé más utat választottam - nem az aszfaltutat - mert úgy tűnt, hogy a korábbi eső ellenére az sem túl vészes. Szép túra volt

A túra nettó szintemelkedése: 327 m

A túra időtartama: 2 óra

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 374 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 10 km