Hochlantsch

A Hochlantsch a Grazer Bergland nevű hegyvidék legmagasabb hegye, 1720 méteres magasságával. Északról meredek mészkőből álló sziklafalak szakadnak le a csúcs alatt. Megmászni talán innét a legizgalmasabb, B/C nehézségű klettersteig úton. Hasonlóan jó élmény lehet a Bärenschützklammon keresztül felkapaszkodni. Ez is nagyon látványos. Nem klettersteig, viszont hosszabb és nagyobb a szintkülönbség. A legkönnyebb a Teichalmtól felmenni. Az kevesebb élményt nyújt.

Motiváció

Magyarország határaihoz közel ez egy elég magas hegy. Látványos is, klettersteig is vezet fel rá. Nagyjából 12 éve tartom a tasolyomban, hogy egyszer elmegyek ide. Ez egy "biztonsági tartalék" volt, ha nem jutnék messzebre valamilyen oknál fogva. Na, most ellőttem ezt a tartalékot, mert egy barátommal ferrátázni mentünk volna. És mentünk is.

A túra

A kirándulás legnagyobb kihívása - nem először - a klettersteig mászóúthoz vezető aszfaltút végén lévő parkoló jelentette. A legfelső parkoló tele volt, eggyel vissza kellett jönni. Ott pedig fizetni, de alkalmazáson keresztül. Amit persze le kellett tölteni, és értelmezni kellett. De utálom az ilyet. A hegymászás maga jó volt. A helyszínen kitett tábla szerint a klettersteig maximum C/D nehézségi fokú. Én B/C-ről tudtam, és végigmászva sem mondanám B/C-nél nehezebbnek. Szép helyen vezetett, de egy kicsit csökkentette az élvezeti értéket, hogy az útvonal helyenként kereste a sziklákat, kb. úgy, mint Forma-1-ben az esőgumis autók a tócsákat a száradó pályán. A klettersteigos útvonalat helyenként a szikla mellett a füves hegyoldalban kerülni lehetett. Emiatt ajánlható az út kezdőknek is: ha túl nagy a stressz, akkor kerüld meg! A lefelé vezető út a Schüsselbrunn-kápolna felé is szép út.

A túra nettó szintemelkedése: 760 m

A túra teljes szintemelkedése: 785 m

A túra hossza: 8,8 km

A túra időtartama: 5 óra 10 perc