Engele Riegel

Az Engele Riegel a Gurktali-Alpok egyik hegyének, a Kaiser Höhének északi gerince. A hegygerinc térképen jelzett kiemelkedésének magassága 1976 méter. A csúcsáról szép a kilátás a sziklás Bretthöhe (2320 m) nevű hegyre.

Motiváció

Olyan túracélt kerestem, ami a feleségem kívánságainak megfelel. Legyen minél nagyobb magasságban - merthogy kánikula volt, és nagy magasságban hűvösebb lesz. De ne legyen túl magasan, mert az erdő árnyéka még kell. Ne legyen a túra során nagy szintkülönbség. De legyen kb. 10 kilométer hosszú. Ennek eredője (Karintiában voltunk) a Turracher Höhe - Engele Riegel túraútvonal lett.

A túra

A túra eredeti terve a távolabb lévő Engele Riegel nevű hegygerinc volt. De mivel már induláskor rossz irányban kezdtük el megkerülni a Turracherseet, így érdemes volt módosítanom a tervezett túraútvonalat is. A módosítás eredményeképpen pedig a Sölleneck is útbaesett. A jelzett út ugyan nem érinti a hegycsúcsot, de közel vezet hozzá. A hegycsúcs eléréséhez egy erdős hegyoldamban kellett felkapaszkodnom, és átmászni (kétszer) egy szögesdrótos kerítést. Ami sikerült - noha a túra második felében azért meggyűlt még a bajom a szögesdrótokkal.

A Söllenecket elhagyva érintettük a Schwarzsee nevű szép hegyi tavat. Innét egy darabig szintben mentünk, majd leereszkedtünk egy völgybe, majd egy sáros ösvényen vissza szintbe. Végül egy szintén sáros ösvényen fel az Engele Riegelre. A hegygerinc közelében volt egy kisebb mesterséges tó - gondolom tehénitató céljából. A tó közelében van a jelzett csúcs. Ehhez egy szögesdrót-kerítésen kellett átlépnem. Ez nagyszerűen sikerült is. Ám pár méterrel odébb, amikor átgázoltam egy áfonyáson, beakadt a vádlimba egy valószínűleg korábban eldobott rozsdás szögesdrót. Csúnyán megsértett. Gyorsan kimostam ásványvízzel. Aztán később egy patakban is. Ezután lehető leggyorsabban visszamentünk az autóhoz

A túra nettó szintemelkedése: 214 m

A túra időtartama: 4 óra

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1074 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 18,7 km