Vítkův kámen

Vítkův kámen néven egyszerre neveznek egy hegyet is, illetve a rajta lévő várromot is. Mivel a területet 1945-ig németek lakták, és tartozott a terület korábban Németországhoz is, meg Ausztriához is, ezért van szép német neve is: Wittigstein. A hegy 1035 méter magas. Földrajzilag egyébként a Cseh-erdőhöz tartozik. De valami oknál fogva a Cseh-erdő ezen részét a csehek nem így hívják, hanem Šumavának. Na mindegy. Ez van.

Motiváció

Kirándulni szerettem volna egy 1000 méternél magasabb hegyen. Ez nem egy különleges állapot, hanem állandó nálam. Ám a feleségemmel "nyaraltunk" (novemberben) Csehországban. Találtam egy 1000 méternél magasabb hegyet, aminek a tetején egy várrom van. Így ezt a rövidke kirándulást "el tudtam adni" várnézésnek. Ez sikerült is - és lehetővé tette, hogy ugyanazon a napon elmenjünk még egy valódi kirándulásra is.

A túra

A túra rövid volt. A  hegycsúcs a Svatý Tomáš nevű falucska közelében emelkedik. A faluban van egy szép gótikus templom, amit első formájában 1257-ben építettek, ám mai kinézetét 1348-ban kapta. A templomtól a várromhoz kapaszkodtunk fel. Ismét egy kis történelem: a várat 1220-ban alapították. Ekkor nyilván a központi lakótorony készült el. 1622-ben bővítették a várat. A vár központi tornyából elméletileg szép kilátás van. Sajnos ezt nem tapasztalhattuk meg: a vár tornyát meghatározatlan időre lezárták. Így csak körbejárni tudtuk. A túra lefelé is ugyanúgy rövid volt, mint felfelé.

A túra nettó szintemelkedése: 53 m

A túra időtartama: fél óra

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 260 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 8,7 km