Kornock

A Kornock a Gurktali-Alpok egyik hegycsúcsa. 2193 méter magas. Van itt sok ennél magasabb hegy is. Ami miatt mégis rengetegen látogatják, az az, hogy a Turracher Höhe síterület infrastruktúrájának jelentős része itt épült fel. Például a nyári bobpálya, a libegő, és több sífelvonó sípályákkal. Emiatt a hegy nem néz ki túl jól. Ennek ellenére sikerült itt is néhány szép fényképet készítenem, lehagyva az építmények látványát.

Motiváció

A Rinsennockvolt a túrám fő célja. Egy körtúrát megtéve a Rinsennockra a Kornockot is útba ejtettem.

A túra

Mivel reggelire vissza kellett térnem a túrából - ami most 9 órát jelentett - ezért korán kellett indulnom. 5 óra 50 perckor indultam meg a Turracher Höhe egyik, ekkor még kihalt parkolójából. Több úrton is fel lehet jutni a csúcsra. Én a kevésbé népszerű Barbara-úton indultam meg, és a Kormulda illetve az Eggenriegel nevű helyek érintésével kapaszkodtam fel a csúcsra meglehetősen nagy tempóban. A csúcsról jól látszott a Rosennock (2440 m), ahol előző év novemberében jártam. És kevésbé jól látszott, de látszott a hóval-jéggel borított 3360 méter magas Hochalmspitze is. Rövid nézelődés indultam lefelé, a Kornock irányába.

A Rinsennockról lefelé ereszkedve helyenként sziklás volt a terep. A két csúcsot összekötő gerinc keleti oldalán le lehetett tekinteni egy jégkorszakban kialakult kárfülke mélyére. A Kornocknak nincsen igazán csúcsa. Van egy magasabb "elő-csúcs", ami valóban hegycsúcs jellegű. De amennyiben jól értem, az igazi csúcs az a pont, ahol a sífelvonó felső állomása épült. Nyilván nem örömködtem ott. Meg sem álltam. Mivel az időm fogytán volt, a lehető leghamarabb ereszkedtem le az autóhoz a hegy tövébe.

 

A túra nettó szintemelkedése: 554 m

A túra időtartama: 2 óra 20 perc

Az aznapi túrák teljes szintemelkedése: 1074 m

Az aznapi túrák teljes hossza: 18,7 km