Bayerischer Plöckenstein

A Plöckenstein egy olyan hegy, amin három ország osztozik: Csehország, Ausztria és Németország. A hegy legmagasabb pontja a cseh-osztrák határon van. A hegy németországra eső részének legmagasabb pontját Bayerischer Plöckensteinnak hívják. 1362 méter magas. Egy szép formájú szikla alkotja a csúcsot, rajta kereszttel. Sajnos egyéb szempontból a hegy elég kiábrándító: szútámadás áldozatául esett halott erdő borítja.

Motiváció

Kirándultam már párszor Németországban, de 1000 méternél magasabb hegyen még nem voltam. Így viszont lehettem Németországban 1362 méter magasan. Ez nagy örömet okozott!

A túra

Oberschawarzenberg falu fölött van egy fizetőparkoló. Onnét indultam. Az eső szemergett. Amíg aszflton haladtam, ez nem volt gond. Aztán az utat elhagytam egy jelzetlen és meredek ösvény kedvéért, ami az osztrák-német határ mentén emelkedett fel az osztrák-német-cseh hármashatárig. Ezen az ösvényen nem volt jó menni. Ugye meredek volt. Az eső szemergett - majd havasesőbe, később hóba váltott. Az ösvénye patakszerűen ömlött le a víz. A vízből kiálló köveken latyakos hó volt. De fel akartam jutni, és fel is jutottam a hármashatárhoz, ahol egy díszes határkövet emeltek. Nagy meglepetésemre ott - a kellemetlen körülmények ellenére - két túrázó nyugdíjas nénivel találkoztam. A hármashatártól a latyakban elevickéltem a Bayerischer Plöckensteinhoz. Pár perc múlva azonban indultam tovább: még hosszú út állt előttem.

A túra teljes szintemelkedése: 563 m

A túra teljes időtartama: 3 óra 20 perc

A túra teljes hossza: 12,4 km